KAVI järjestää kouluille säännöllisesti maksuttomia elokuvakasvatusnäytöksiä, joiden tehtävä on perehdyttää oppilaat elokuvataiteen historiaan, lajityyppeihin ja kerronnan keinoihin. Kaikkiin näytöksiin kuuluu alustus ja oppimateriaalipaketti. Toisinaan näytöksiin liittyy myös työpajoja ja esimerkiksi tekijävierailuita. Elokuvakasvatus merkittävä osa KAVIn audiovisuaalisen kulttuurin edistämistyötä. Elokuvanäytösten lisäksi KAVI tuottaa verkkoon oppimateriaaleja elokuvien tueksi. Elokuvapolku-palvelu antaa opettajille ja kasvattajille konkreettisia keinoja havainnollistaa elokuvakerronnan tekniikoita ilmaisten näytteiden avulla. Nettipalvelu on tarkoitettu peruskoulu- ja lukioikäisille lapsille ja nuorille.

KAVIN KOULULAISNÄYTÖKSET KEVÄÄLLÄ 2019

Ilmoittautumisohjeet löydät sivun alalaidasta.

OHJELMISTO PÄIVÄKODEILLE

Myyrän seikkailut -näytökset
69 min + 10 min alustus
To 13.2. klo 9.30 ja klo 13. Päiväkodeille ja 1. luokkalaisille. TÄYNNÄ.

Päiväkodeille ja alakouluille suunnatuissa näytöksissä nähdään toiveuusintana animaatiokokoelma MYYRÄN SEIKKAILUJA, jonka näytökset varattiin Orionissa viime syksynä loppuun ennätysvauhtia. Tšekkiläisen animaattorin ja kuvittajan Zdeněk Milerin MYYRÄN SEIKKAILUT -kokoelmaan sisältyy seitsemän lyhyttä Myyrä-elokuvaa vuosilta 1960–1970. Sittemmin Myyrä-animaatioiden pohjalta on tehty myös suosittuja kuvakirjoja.

Kotimainen lyhytanimaatio
57 min + 10 min alustus
Ke 3.4. klo 9.30. Päiväkodeille. TÄYNNÄ.

Animaation maailmaan päiväkoti-ikäiset tutustuttaa Myyrän ohella veikeä KOTIMAINEN LYHYTANIMAATIO -näytös, jossa seikkailevat suomalaisen animaation klassikot Kössi Kengurusta Urpoo ja Turpoon.

OHJELMISTO ALAKOULUILLE

Myyrän seikkailut -näytökset
69 min + 10 min alustus
To 13.2. klo 9.30 ja klo 13. Päiväkodeille ja 1. luokkalaisille. TÄYNNÄ.

Päiväkodeille ja alakouluille suunnatuissa näytöksissä nähdään toiveuusintana animaatiokokoelma MYYRÄN SEIKKAILUJA, jonka näytökset varattiin Orionissa viime syksynä loppuun ennätysvauhtia. Tšekkiläisen animaattorin ja kuvittajan Zdeněk Milerin MYYRÄN SEIKKAILUT -kokoelmaan sisältyy seitsemän lyhyttä Myyrä-elokuvaa vuosilta 1960–1970. Sittemmin Myyrä-animaatioiden pohjalta on tehty myös suosittuja kuvakirjoja.

Peppi Pitkätossu karkuteillä
(Ruotsi 1970), 99 min + 10 min alustus
To 14.2. klo 9.30, 2.-6. -luokkalaisille.

PEPPI PITKÄTOSSU KARKUTEILLÄ -elokuvan keskeisenä teemana on lasten kapina vanhempia ja auktoriteetteja kohtaan. Tommy ja Annika tekevät mansikkamaan perkauslakon ja karkaavat Pepin kanssa ihanaan lapsuuden kesään. Tuttuun tapaan supertyttö Peppi pelastaa kolmikon pulassa, ja luvassa on paljon aikansa trikkikuvaa. Vaikka elokuva pohjautuu Astrid Lindgrenin Peppi-kirjoihin, tämä tarinan Lindgren teki suoraan elokuvakäsikirjoitukseksi.

Chaplinin poika
(USA 1921), 55 min + 10 min alustus
Ke 6.3. klo 9.30, 4.-6. -luokkalaisille. TÄYNNÄ.

Mykkäelokuvaperinteeseen tutustuttaa Charles Chaplinin ensimmäinen pitkä komedia, CHAPLININ POIKA (The Kid, 1921). Valtavan menestyksen saanut uhkayritys innoitti myös muita komediaohjaajia aloittamaan pitkien elokuvien teon. Kertomus kulkurista ja tämän hoteisiin päätyvästä lapsesta vuoroin riipaisee ja naurattaa. Elokuva esitetään Charlie Chaplinin siihen jälkikäteen säveltämän musiikin säestyksellä.

Pelikaanimies
(Suomi, Ruotsi 2004), 90 min + 10 min alustus
To 7.3. klo 9.30, 3.-6. -luokkalaisille. TÄYNNÄ.

Leena Krohnin valloittavaan fantasiaseikkailuromaaniin Ihmisen vaatteissa (1976) perustuva PELIKAANIMIES on tarina Emil-pojan ja ihmishahmon ottaneen pelikaanin seikkailuista. Liisa Helmisen elokuvasovitus kuvaa sympaattisesti ihmisenä olemisen opiskelua.

 

Sing-along: Risto Räppääjä
(Suomi 2008), 78 min + 10 min alustus
To 4.4. klo 9.30, 2.-6. -luokkalaisille. TÄYNNÄ.

Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjasarjan ensimmäinen elokuvasovitus, RISTO RÄPPÄÄJÄ (2008) esitetään koululaisnäytöksessä sing-along-tekstitysten kera! Yleisö on tervetullut laulamaan mukana tarinassa, jossa rummutusta rakastava Risto-poika ystävystyy uuden naapurinsa Nelli Nuudelipään kanssa. Yhdessä lapset käyvät selvittämään ankaran Elvin hämäräpuuhia.


Pääsiäiserikoisuus: Mimosa & Mimosan syntymäyö

(Suomi 1983 ja 1987), 50 min + 10 min alustus.
To 11.4. klo 9.30, 1.-3. -luokkalaisille. TÄYNNÄ.

Camilla Mickwitzin hauskalla tavalla toteutetut animaatiot kertovat erilaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. MIMOSA (1983) on tarina lastenkodissa kasvavasta tytöstä, joka yrittää tehdä elämän hauskaksi kaikille asukkaille. Se on mainio pääsiäiskertomus ja animaatiosatu noitalapsesen puuhista lastenkodissa sillä aikaa, kun äiti liihottelee luudallaan ympäriinsä. Samassa näytöksessä nähtävä MIMOSAN SYNTYMÄYÖ (1987) kertoo pääsiäisyöstä, jolloin on pikkunoita Mimosan syntymäyökekkerit. Muskotti-äidillä on niin huono muisti, että hän ei tiedä, montako vuotta Mimosa täyttää. Lämmin ja satuhenkinen elokuva on myös ovela kasvutarina. Mimosa-tarinoita on sittemmin julkaistu myös kuvakirjoina.

OHJELMISTO YLÄKOULUILLE JA 2. ASTEELLE

Chaplinin poika & Poliisit
(US, 1921 & US 1922)
73 min + 10 min alustus
Ke 6.3. klo 13 & to 7.3. klo 13
7.–9.-luokkalaisille

Mykkäelokuvan tunnetuimmat virtuoosikoomikot, Charles Chaplin ja Buster Keaton, esittelevät ohjaajan- ja koomikontaitojaan samassa näytöksessä. Chaplinin ensimmäinen pitkä komedia, koskettava CHAPLININ POIKA (The Kid, 1921) oli valtavan menestyksen saanut uhkayritys, joka innoitti myös muita komediaohjaajia aloittamaan pitkien elokuvien teon. Kertomus kulkurista ja tämän hoteisiin päätyvästä lapsesta vuoroin riipaisee ja naurattaa. Elokuva esitetään Charlie Chaplinin siihen jälkikäteen säveltämän musiikin säestyksellä.

Buster Keatonin POLIISIT (The Cops, 1922) jatkaa karkuriteemaa, tosin massiivisemmissa mitoissa. Väärinkäsityksiä kafkamaisiin mittoihin kasvattava komedia esittelee huikeita stuntteja ja atleettisia koomisia temppuja.


Naiset paitsiossa

(Offside, Iran 2006), 93 min + 10 min alustus
to 28.2. klo 13, 9. -luokkalaisille ja 2. asteen opiskelijoille. NÄYTÖS PERUTTU!

Tunnetun iranilaisen elokuvaohjaajan Jafar Panahin NAISET PAITSIOSSA (2006) kertoo nuorista naisista, jotka yrittävät päästä katsomaan jalkapallo-ottelua stadionille miehiksi pukeutuneina, sillä pääsy jalkapallostadionille on naisilta kielletty. Teheranilaisten tyttöjen sekä stadionin vartioiden välinen kiista saa välillä koomisia mittasuhteita, ja se kertoo paljon yhteiskunnan rakenteista ja ihmisistä sen ristipaineissa.

Rent-a-cat
(Rentaneko, Japani, 2012), 110 min + 10 min alustus
ke 27.2. klo 13, 8.–9.-luokkalaisille ja 2. asteen opiskelijoille

Suomessa 23.2. vieraileva japanilaisohjaaja Naoko Ogigami tunnetaan ”tunnetasolla parantavista” elokuvistaan. Koululaisnäytöksessä esitetään sympaattinen RENT-A-CAT (Rentaneko, 2012). Isoäidin kuoleman jälkeen Sayoko (Ichikawa) harkitsee avioliittoa mutta päätyy huolehtimaan yhä kasvavasta kissakatraasta. Lopulta hän löytää lähes täydellisen bisnesidean ja ryhtyy vuokraamaan kissojaan muille yksinäisille ihmisille. Pienistä kohtaamisista ja tarinoista koostuva elokuva soljuu kiireettömänä. Kauniita kuvia sävyttää absurdi tilannekomiikka.

A Monster Calls
(US, ES 2016), K12, 108 min + 10 min alustus.
To 4.4. klo 13 ja to 11.4. klo 13, 7.–9.-luokkalaisille ja 2. asteen opiskelijoille.

J. A. Bayonan ohjaama koskettava fantasiadraama A MOSTER CALLS (2016) kertoo 12-vuotiaasta pojasta, joka katajanmarjahirviön avulla hyväksyy syöpää sairastavan äitinsä sairauden ja omat ristiriitaiset tunteensa. Tummanpuhuva elokuva perustuu Patrick Nessin samannimiseen romaaniin. Kirjailija on myös itse käsikirjoittanut elokuvan. Kirjan idea on kirjailija Siobhan Dowdin, joka sairastui syöpään, eikä pystynyt itse kirjoittamaan tarinaa ennen kuolemaansa. Kirja on suomennettu nimellä Hirviön kutsu, ja se on lainattavissa kirjastoista.

ILMOITTAUTUMINEN:

Näytöksiin ilmoittaudutaan sähköpostilla osoitteeseen koulut@kavi.fi.
Kerrothan viestissä ryhmäsi koon ja luokka-asteen, koulun nimen sekä omat yhteystietosi. Huomioithan, että näytökset on jaoteltu luokka-asteittain.
Ilmoittautua voit heti. Paikkoja on rajattu määrä, ja näytökset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Vahvistamme ilmoittautumisen sähköpostilla.
Näytöksiin on vapaa pääsy, mutta HUOM! ennakkoilmoittautuminen on sitova!