Kino Reginan talvi käynnistyy ohjelmistolla, josta ei puutu klassikoita eikä harvinaisuuksia. Lue KAVIn suunnittelijan Otto Kylmälän saatesanat alkavaan kauteen.

Olemme iloksemme saaneet huomata, että yleisömme on jälleen alkanut palata pandemiaa edeltäviin tottumuksiin ja myös elokuva-arkiston näytöksiin. Niinpä talven tarjonnassa ei ole säästelty.

Syyskaudella aloittamamme Jean Renoir -sarja jäi dramaattiseen vaiheeseen, kun Renoir pakeni Euroopassa riehuvaa sotaa Hollywoodiin. Robert Flahertyn ja John Fordin avustuksella hänestä tuli varteenotettava studio-ohjaaja persoonallisella twistillä. Yhdysvaltojen jälkeen hän palasi Eurooppaan ja Intiaan kuvaamaan uransa räiskyvimpiä ja värikylläisimpiä elokuvia, joita tähdittivät mm. Anna Magnani ja Ingrid Bergman.

Japanilaisen elokuvan mestari Yasujirō Ozu oli äärimmäisen tuottelias ja monipuolinen elokuvantekijä, jonka tyyli ja tematiikka hioutuivat kristallinkirkkaiksi hänen elämänsä loppupuolella. Perhesuhteita ja vuodenaikoja käsittelevä myöhäiskausi on kiistatta paras portti tekijän tuotantoon ja japanilaisen elämäntavan salaisuuksiin.

Suomen elokuva-arkiston ja nykyisen KAVIn pitkäaikaisin johtaja Matti Lukkarila vedosti viimeisinä työpäivinään Kino Reginaan suosikkielokuviensa listan. Carte blanche -paketti tarjoaa sekä loistavan johdatuksen elokuvahistorian merkkipaaluihin että muutaman äärimmäisen
harvinaisen näytöksen. Ohjelmiston toisessa karkkilaarissa Kino Reginan kävijät saivat äänestää film noir -suosikkiaan, minkä seurauksena talvikaudessa nähdään rautainen kymmenikkö rikoselokuvia suoraan pimeyden sydämestä.

Myöhäisilloissa nähdään Puolan sensuureja härnännyt ja maanpaossa työskennellyt Andrzej Żuławski, jonka kaaoksella ja hysterialla kuorrutetut elokuvat muodostavat harvinaisen omaperäisen kokonaisuuden. Mystinen 1970-luku -sarja esittelee myöhäistuntien kokovartalovärinöitä ja pimeitä voimia muun muassa George A. Romerolta ja Jerzy Skolimowskilta.

Italialaisen elokuvan tuntemattomampiin suuruuksiin kuuluva Mauro Bolognini oli Pasolinin käsikirjoitusten mahdollistaja, kirjallisuusfilmatisointien ymmärtäjä ja Locarnon pääpalkinnon voittanut ohjaaja. Modernin italialaisen elokuvan valovoimaisimpiin tekijöihin lukeutuvalta Alice Rohrwacherilta nähdään Cannesin elokuvajuhlilla palkittuja elokuvia, jotka ovat sekä intiimejä nuorten naisten kuvauksia että italialaiseen elämänmenoon porautuvia draamoja.

Näyttelijäfokuksessa on kaksi maailman suurinta filmitähteä, Meryl Streep ja Amitabh Bachchan. 1970-luvulla aloittaneet näyttelijät ovat tahoillaan valloittaneet maailman jokaisen kolkan. Muuntautumiskyvystään tunnettu Streep lukeutuu harvoihin, jotka taitavat sekä komedian että draaman niin suvereenisti, että jokainen roolisuoritus hipoo täydellisyyttä. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Bachchan nousi Bollywoodin kuninkaaksi tyylikkäällä mutta rakastettavalla antisankari-imagollaan.

Liettualaisen avantgarde-hahmon ja yhdysvaltalaisen underground-elokuvan keskushenkilön Jonas Mekasin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Päiväkirjaelokuvillaan John Lennonin, Yoko Onon ja Allen Ginsbergin kaltaisen kulttuuripersoonien elämää tallentaneelta tekijältä
nähdään myös pitkiä elokuvia, kuten mestarillinen viisituntinen As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty.

Kotimaisessa fokusessa on käsikirjoittaja-ohjaaja Auli Mantila, jonka monipuolisesta osaamisesta nähdään ohjaustöitä, Matti Ijäkselle käsikirjoitettuja elokuvia sekä näyttelijätyö Juho Kuosmasen Cannes-palkitussa elokuvassa Taulukauppiaat. Tuttuun tapaan Suomen elokuvaohjaajaliitto SELOn kanssa järjestetyillä Ohjaajaklubeilla nähdään mielenkiintoisimmat kotimaiset uutuudet syventävien tekijähaastattelujen kera.

Sunnuntai-iltapäiviin keveyttä ja iloa koko perheelle tuovat mykkäkauden hauskimmat komediat ja Roald Dahlin kirjafilmatisointien sarja.

Lämpimästi tervetuloa elokuviin!

Otto Kylmälä
Suunnittelija / KAVI

Kino Reginan talvikausi 29.11.2022–12.2.2023, tutustu koko ohjelmistoon.