Professori Henry Bacon esitelmöi Luchino Viscontista otsikolla Luchino Visconti – elokuvaohjaaja historian ja oman aikansa tulkkina. Luento järjestetään yhteistyössä Helsingin Dante Alighieri -seuran, KAVIn ja Oodin kanssa.

Luchino Visconti – elokuvaohjaaja historian ja oman aikansa tulkkina

Luchino Viscontilla oli perhetausansa kautta vahva henkilökohtainen kosketus Euroopan historiaan ja kulttuuriin. Viscontit olivat yksi Milanon johtavia ruhtinassukuja jo keskiajalta saakka. Luchinon lapsuus ja nuoruus olivat kulttuurin kyllästämiä. Kuin vastapainoksi kaikelle tälle, hän omaksui kansanrintaman aikaisessa Ranskassa oleskeltuaan marxilaisen maailmankatsomuksen. Hänen ensimmäiset elokuvansa olivat olennainen osa neorealistista suuntausta, ja niissä hän pureutui tiukasti Italian yhteiskunnan todellisuuteen tarkentamalla vähäosaisiin, näyttämällä heidän koskettavat kohtatalonsa sosiaalisen todellisuuden indikaattoreina. Mutta pian mukaan tuli myös historiallinen ulottuvuus. Sitä sävytti voimakkaasti oman taustansa näkeminen kriittisessä valossa unohtamatta kuitenkaan kaikkea sitä, mikä siinä oli suurenmoista. Luennolla käsitellään Viscontin keskeisintä tuotantoa tässä kaksoisvalotuksessa.

Luento 5.9. klo 12.30-13.30. Vapaa pääsy.
Luennon jälkeen esitetään elokuva Rakkaus Roomassa Kino Reginassa. Liput elokuvanäytökseen: 7,5 € / 6 € (KAVIn klubikortilla).

Kaikki Luchino Viscontiteemaan kuuluvat elokuvat löydät täältä.