Alkuvuodesta DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaaleilla palkitun Erkki Astalan suosikkidokumentit ovat vihdoin nähtävillä syyskuussa. Apollo-palkinto jaetaan suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle henkilölle tai yhteisölle. Apollo-palkitut kokoavat festivaalin ohjelmistoon carte blanche-sarja, jossa he voivat nostaa esiin mielensä mukaisia elokuvia.
Vuoden 2022 DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali jouduttiin koronan vuoksi järjestämään kokonaan verkossa. Tämän vuoksi Erkki Astalan Apollo-sarja ja seminaari päädyttiin siirtämään syksyyn.
DocPoint ja KAVI esittää Kino Reginassa kuusi Astalan valitsemaa dokumenttia viidessä näytöksessä syyskuun alussa. Sarjan käynnistää seminaari, joka kysyy, miten katsoja kokee dokumenttielokuvan maailman ja todellisuuden? Mikä on se mielihyvä, jota nimenomaan dokumentaarinen elokuva meissä tuottaa? Näistä kysymyksistä keskustellaan Astalan vetämänä lauantaina 10.9 klo 12.00 Kino Reginassa. Mukana ovat Anu Koivunen, Turun yliopiston professori ja elokuvahistoriasta väitellyt mediatutkija, Jan Nåls, empatiasta dokumenttielokuvassa väitellyt Arcadan lehtori, sekä Emma Taulo, käsikirjoittaja ja Ylen nuorten dokumenttisarjojen tilaaja-tuottaja.
Suomen elokuvasäätiön tuotantojohtajana ja Yleisradion yhteistuotantojen päällikkönä Astala on päätöksentekijänä ja tilaajana puolustanut tinkimättömästi elokuvallisuutta sekä sitä elokuvantekemisen tapaa, jota riippumaton elokuvatuotanto parhaimmillaan edustaa. Astala on ollut tärkeä tienraivaaja ja puhemies riippumattomien elokuvatuottajien ja Yleisradion välillä.
Dokumenttielokuva on todellisuuden taidetta, jonka ytimeen kysymys totuudellisuudesta on kuulunut alusta asti. Erkki Astalan Apollo-sarjan kuusi dokumenttielokuvaa valottavat kukin tavallaan totuuden, yksityisen ja yleisen, rajankäyntiä. Kenen totuus on se, jonka katsoja mielessään näkee?
Apollo-sarjan ohjelma:
La 10.9. klo 12.-13.30
Seminaari: Dokumenttielokuvan kokemus ja nautinto
La 10.9. klo 14
Synti – dokumentti jokapäiväisistä rikoksista (1996, ohj. Virpi Suutari & Susanna Helke, 38 min) + Valkoinen taivas (1998, ohj. Virpi Suutari & Susanna Helke, 54 min)
Suutarin ja Helken varhaisissa töissä seitsemän kuolemansyntiä ja nikkelikombinaatin runnoma luonto kehystävät arkielämää.
Su 11.9. klo 16:10
Moana, auringon poika (Moana with sound, 1926/2011, ohj. Monica Flaherty & Robert J. Flaherty, 98 min)
Varhainen helmi dokumentin ja fiktion rajamailta kuvaa antropologisella otteella elämää samoalaisella saarella – nyt ääniraidan kanssa!
Ti 13.9. klo 17
Sosialismi (2014, ohj. Peter von Bagh, 86 min)
Harvoin nähty kollaasielokuva tarkastelee vasemmistolaisen liikkeen historiaa elokuvallisen linssin kautta.
Ke 14.9. klo 19.20
V. niinkuin väärennös (F for Fake, 1973, ohj. Orson Welles, 89 min)
Wellesin legendaarinen, aikaansa edellä ollut dokufiktio vie päätähuimaavalle matkalle huijarien ja taideväärentäjien maailmaan.
15.9. klo 19.05
Elämä on kaunis (Les Glaneurs et la Glaneuse, 2000, ohj. Agnès Varda, 82 min)
Legendaarisen ranskalaisohjaajan tutkielma hukkaruoan keräilijöistä on lämmin, sanaleikeillä kyllästetty osoitus ohjaajansa kokeilunhalusta ja pettämättömästä silmästä.