UHKA (1987)


Ruotsalaisen kansankodin leppymätön arvostelija Stefan Jarl on kuuluisa erityisesti Mods-dokumenttitrilogiastaan. Mutta hän on tunnettu myös luonnon eri ilmiöiden puhuttelevana kuvaajana. 24.4.1986 Jarl oli tekemässä fiktiota poronhoitajien Lapissa, kun hänen oli tartuttava dokumentoimaan aivan toista aihetta: Tshernobylin ydinräjähdyksen kriittisiä vaikutuksia alueelle.
***
Ansioitunut dokumenttielokuvien tekijä Stefan Jarl (s. 1941) on tullut tunnetuksi mm. Mods-trilogiastaan sekä elokuvistaan Huumeinen elämä ja Sielu on maailmaa suurempi. Tuottelias, usein käsikirjoittajana ja tuottajankin roolissa toiminut Jarl teki debyyttiohjauksensa jo vuonna 1968. Vuonna 1987 Jarl tarttui ajankohtaiseen aiheeseen, Tshernobylin ydinkatastrofin vaikutuksiin alueella elokuvassaan Uhka. Tarkastelun kohteeksi ohjaaja valitsi pienen ruotsalaisen Talman saamelaiskylän.
Tshernobylin ydinräjähdys tapahtui 26.4.1986 ja kevättuulet saavuttivat Skandinaviankin pilvien ollessa täynnään cesiumia. Ruotsiin tuli Pohjoismaista eniten radioaktiivista laskeumaa. Talman kylän koko luonto saastui ja säteilyä saivat osakseen niin seudun porot, vesien kalat kuin metsien villieläimetkin. Elokuvan alkuperäinen nimi Uhkkádus tarkoittaa pikemminkin tunkeutumista kuin uhkaa. Uhka näyttää alkuperäiskansan elämää ja se oli teoksista viimeinen, joka dokumentoi Ruotsin Lapin saamelaisten perinteistä elämänmuotoa, joka oli jaettavissa aikaan ennen ja jälkeen Tshernobylin onnettomuutta. Dokumentti on kuvallisesti täynnä menetyksen tunnetta sekä unohtumatonta, koskettavaa kauneutta.
Uhka on ekologinen dokumenttielokuva, mutta tämä luonnehdinta on vain yksi taso sen muodostamasta kokonaisuudesta. Se on kuin traaginen balladi, kuvaus ihmisistä, jotka ovat joutuneet kokemaan katastrofin ja näkemään ympärillään kauheaa kurjuutta. Visuaalisesti Uhka on myös luonnonihmeiden ja ällistyttävien näkyjen fresko. Jarlia voi saavutuksellaan verrata jopa sellaisiin hienoihin dokumentaristeihin kuten Robert J. Flahertyyn (Nanook, pakkasen poika, Viidakon villipeto), Humphrey Jenningsiin (Englannin sävel, Fires Were Started) sekä maanmieheensä Arne Sucksdorffiin (Viidakkotaru, Mitt hem är Copacabana).
Hienossa teoksessaan Stefan Jarl osoittautuukin todelliseksi runoilijaksi ja tarinankertojaksi sekä tietojen ja näkyvän maailman taidokkaaksi taltioijaksi. Dokumentti oli lisäksi suuri menestys maailmalla, sillä se huomioitiin merkittävillä kunnianosoituksilla voittaen International Documentary Association ja Los Angeles Film Critics Association –palkinnot. Lisäksi voittoja Uhka sai niin Aurillacin, Santarémin sekä Firenzen elokuvafestivaaleilla.
– Nina Widerbergin (Svenska Filminstitutet), Mike Wilmingtonin (Los Angeles Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2021