POLICE STORY (1985)

Ging chat goo si/Kyttä antaa kyytiä
Ohjaaja
Jackie Chan
Henkilöt
Jackie Chan, Maggie Cheung, Brigitte Lin
Maa
Hongkong
Kesto
84 min
Teemat
Lisätieto
English version
Ikäraja

Chan ryhtyi ohjaajaksi lähes välittömästi näyttelijäläpimurtonsa vanavedessä, tarjoten maailman yleisöille vertaansa vailla ollutta menoa halki 1980-luvun. Police Story on mestarin oma suosikki runsaslukuisten elokuviensa joukosta. Arkkitehtonisen tarkasti rakennettu kokonaisuus alkaa takaa-ajon temmellyksessä rojahtavasta hökkelighetosta, ja kulkee kohti loppukaaosta modernissa ostosparatiisissa.

***

”You may know the name, but the game has changed”.

Aasian suurin supertähti Jackie Chan (Chan Kong-sang, *7.4.1954, Victoria Peak, Hongkong, näyttelijä, taistelulajien mestari, elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, stuntmies, laulaja, koomikko, koreografi, filmografiassa 111 elokuvaa 1962-2012), on toiminnan ilon mestari, jolle vetävät vertoja tuottajina tai ohjaajina vain Douglas Fairbanks, Buster Keaton ja Harold Lloyd, supertähtinä myös Errol Flynn ja Burt Lancaster. Näiden tavoin Chan tekee vaaralliset stunttinsa itse.

Chan on kehittänyt taisteluakrobatiasta ja toimintakomediasta omaperäisen ilmaisulajin. Peking-oopperakoulun lahjakas oppilas alkoi saada ystäviensä Sammo Hungin ja Yuen Biaon tavoin lapsirooleja jo vuodesta 1962 lähtien. Chanin itse ohjaamista pääteoksista Lohikäärmeet merellä (1983) on 1800-luvun Hongkongiin sijoittuva merirosvoseikkailu.

Noustuaan periodiseikkailulla uudelle vaihteelle Chan ohjasi nykyaikaistarinan Police Story (1985), joka toi poikamaisesta kohelluksesta tunnetun Chanin rinnalle kiehtovia naishahmoja (Brigitte Lin, Maggie Cheung). Toimintaelokuvassa Chan esittää hongkongilaista komisariota huumekuninkaan jäljillä. Pulma syntyy siitä, kun nämä lavastavat hänet syylliseksi murhaan. Toimintakohtaukset ovat henkeäsalpaavia. Heti alussa kokonainen hökkelikaupunginosa romahtaa takaa-ajon tiimellyksessä; huipentuma sijoittuu ostoskeskukseen. Chanin ja hänen kumppaniensa taistelutaidot ovat balettia, ja toiminnan koreografia on musikaalin klassikoiden veroista. Henkilöhahmot ovat yksiulotteisia mutta kuvaus ja leikkaus ensiluokkaisia.

The Canton Godfather (1989) teki kunniaa Frank Capran lempitarinalle Päivä ylhäisönaisena, jossa gangsteripomo muuttaa kassialman hienostodaamiksi. Elokuvat tarjoavat kineettistä iloa, seikkailun lumoa, akrobaattista mestaruutta ja uskomattomia toimintajaksoja. Toiminnan vaarallisuutta korostaa Chanin tavaramerkki, lopputekstijaksojen ”pilatut kohtaukset”. Rymistelyn ohella elokuvissa on huumoria ja herkkyyttä mutta ei psykologista syvyyttä.

Chan oli parhaassa vauhdissaan vuosina 1983–1989. Police Story 2:ssa (1988) C. alennetaan epäsovinnaisuutensa vuoksi liikennepoliisiksi, mutta pian hän saa vaarallisen erikoistehtävän soluttautua gangsterien riveihin. Maggie Cheungin osaa vahvistettiin entisestään. Chan on esiintynyt Hollywood-tuotannoissa vuodesta 1980, aluksi Kanuunankuularallin kaltaisten menestyselokuvien sivurooleissa ja vuodesta 1995 todellisissa tähtirooleissa. Hongkongin perinteisen elokuvatuotannon mahti alkoi horjua Hongkongin liittyessä manner-Kiinaan 1997.

Chan kehitti tähtipersoonansa tietoiseksi vastakohtaksi Bruce Leelle. Chan esittää hyväntuulista, naiivia, helposti huijattavaa, hieman hupsua miestä, jota muiden on helppo manipuloida, ja joka selviytyy elämästä yhtä paljon hyvän sydämensä kuin taistelutaitojensa ansiosta. Chan on aina halunnut olla hyvä esikuva lapsille. Hän on aktiivinen hyväntekeväisyystyössä ja UNICEF:in hyvän tahdon suurlähettiläs.

Antti Alanen: Elokuvantekijät (2012) ja MMM Elokuvaopas (2005) AA 3.4.2013