AMAZING STORIES – HÄMMÄSTYTTÄVÄT TARINAT (1987)

Amazing Stories/Hiskliga historier
Ohjaaja
Steven Spielberg, William Dear, Robert Zemeckis
Henkilöt
Kevin Costner, Kiefer Sutherland, Tom Harrison
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
108 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Vuosina 1985–87 Spielberg tuotti televisiolle antologista fantasiasarjaa Amazing Stories, jonka nimellisenä inspiraationa toimi vuodesta 1926 lähtien julkaistu scifilehti. Spielbergin, William Dearin ja Robert Zemeckisin  ohjaamat episodit kääräistiin sittemmin elokuvaksi, jota levitettiin valkokankailla Euroopassa.

***

Amazing Stories eli Steven Spielbergin Hämmästyttävät tarinat oli vuosina 1985-1987 lähetetty tv-produktio. Se muistutti paljon ohjelman tuottajalle, Spielbergille tärkeää Hämärän rajamailla -sarjaa, josta hän teki uusintaversion elokuvan Twilight Zone – Hämärän pelottavat varjot muodossa vuonna 1983. Amazing Stories koostui 45 jaksosta aiheenaan yliluonnolliset tapahtumat. Genreinä toimivat komedia, kauhu, draama ja jännitys. Inspiraation lähteenä tuotannolle oli vuonna 1926 ensimmäisen numeronsa saanut samanniminen scifilehti. Episodeja kahden kauden aikana ohjasivat muun muassa Martin Scorsese, Clint Eastwood, Tobe Hooper, Joe Dante ja Danny DeVito. Vuonna 1987 ohjelmasta tehtiin elokuvaversio, johon valittiin kolme osaa. Mukaan päätyivät Spielbergin, William Dearin (Bigfoot ja Hendersonit) ja Robert Zemeckisin (Paluu tulevaisuuteen, Forrest Gump) ohjaamat episodit.

Steven Spielbergin ohjaama The Mission (1985) vakuuttaa katsojansa niin, että vain kaikkein kyynisimmät tulevat olemaan pettyneitä lopputulokseen. Se yhdistää tarinansa tekijänsä myöhempiin toisen maailmansodan aikaisiin elokuviin ja projekteihin Schindlerin lista (1993), Pelastakaa sotamies Ryan (1998), Taistelutoverit (2001) ja The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit (2010). John McPhersonin kuvaus on näyttävää ja auttoi myös oikean tunnelman luomisessa kokonaisuuteen. Spielbergin osuus kertoi B-17-pommittajakoneen 23:nnesta ja viimeisestä tehtävästä. Spielbergille tuttuun tapaan tunnepitoisessa tarinassa on yhtymäkohtia William Wylerin dokumenttiin Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress (1944). Ohjaaja on luonut tiiviin kertomuksen kuvatessaan vanhaa konetta ja miehistön nuoria kasvoja.  Roolimiehitys on huomionarvoinen. Esiin nousevat Kevin Costner kapteenina, Kiefer Sutherland, Anthony LaPaglian lyhyt valkokangasdebyytti ja Casey Siemaszkon suoritus, joka on tarinan sydän.

Episodi Mummy Daddy (1985), ohjaajana William Dear, alkaa muumion liikkeistä rämeiköllä kunnes paikalliset metsästäjät heinähangoilla ja soihduilla lähestyvät hirviötä. Seuraavaksi ohjaaja (Bronson Pinchot) huutaa ”poikki” ja katsoja tietää kaiken olevan elokuvan alkua ja muumion näyttelijä puvun sisällä. Näyttelijän nimi on Harold, hänen vaimonsa on raskaana ja he tarvitsevat rahaa. Ohjaaja yrittää kertoa kuinka tärkeä projekti on hänelle ja selittää hänelle tarinaa muumiosta. Legendan mukaan egyptiläisen kuninkaan Ra-Amin-Kan ruumis muumioitiin ja asetettiin näytille mustalaisten karnevaaleille yli sata vuotta sitten vuosisadan vaihteessa. Yhtenä iltana muumio heräsikin henkiin surmaten yleisöä ennen pakenemistaan samaisille rämeille, joilla kuvausryhmä valmistelee elokuvaa. Harold ajattelee sen olevan typerä tarina, mutta pian hän saakin tietää vaimonsa synnyttävän hetkenä minä hyvänsä. Panikoiva Harold hyppää auton kyytiin muumiopuku päällään kaupungissa, joka uskoo Ra-Amin-Kan urbaaniin legendaan. Loppuosuus Mummy Daddyssa seuraa Haroldin edesottamuksia. Dearin ohjauksessa on osio, joka tuo mieleen James Whalen legendaarisen Frankensteinin morsiamen (1935).

Viimeinen osa, Robert Zemeckisin Go To The Head of A Class (1986) edustaa kauhua ja on jopa eräänlainen sairas kostotarina. Christopher Lloyd (Paluu tulevaisuuteen) on fantastinen pahana professori B.O. Beanesina, joka saa nautintoa kiduttamalla, piinaamalla ja reputtamalla oppilaitaan. Tätä hän tekee jopa siihen pisteeseen asti, että hänestä tulee kahden hänen oppilaansa, Peterin ja Cynthian, ansiosta mustan magian kohde. Peter on kovimman luokan kauhuharrastaja, kun taas Cynthia jonkinlainen synkkyyden ja magian manipuloiva harjoittelija ja yhdessä he aiheuttavat kirouksen Beanesille. Stan Winstonin loistavat erikoistehosteet Lloydin uhkaavan roolisuorituksen kanssa tarjoavat hauskan ja hullun kertomuksen rangaistuksesta ja mustan magian vaaroista.

– Cory Robinsonin (Comics-x-aminer), Felix Vasquezin (Cinema Crazed) , Le0pard13:n (Spielberg Blogathon: Amazing Stories: The Mission) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 13.7.2019