ARIZONA BABY (1987)

Raising Arizona
Ohjaaja
Joel Coen
Henkilöt
Nicolas Cage, Holly Hunter, Trey Wilson, John Goodman, William Forsythe
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Epätoivoisena ratkaisuna lapsettomuuteensa taparikollinen ja poliisi päättävät kidnapata yhden paikkakunnan kuuluisista viitosista. Suunnitelma vaikeutuu, kun vankikarkurit tulevat kyläilemään ja horisontissa siintää paha palkkamurhaaja. Coenin veljesten kreisikomedia pistää kameraan vitosvaihteen päälle ja sisältää elokuvahistorian parhaimpia takaa-ajoja.

***

Arizona Baby on Coenin veljesten räiskyvin, vauhdikkain ja komediallisin elokuva. Vaikka se markkinoitiin Suomessakin aikanaan baby boom -elokuvana, se ottaa ironisesti kantaa tähän 1980-luvun puolivälissä amerikkalaisessa elokuvassa vallalla olleeseen muoti-ilmiöön. Arizona Baby yhdistää sosiaalisen satiirin slapstick- ja screwball-komedian vaikutteisiin onnistuneella tavalla. Tällä elokuvalla Coenin veljekset löivät itesnsä läpi Cannesin elokuvajuhlilla 1987.

H.I. (Nicolas Cage) on pikkurikollinen, joka on aivan liian nahjusmainen ja hyväsydäminen ollakseen kunnon rosvo. Toisaalta normaali elämäkään ei tunnu sujuvan vaan hän päätyy yhä uudestaan kiven sisään. H.I. rakastuu vankilan alati itkuun purskahtavaan naispoliisi Ediin ja menee tämän kanssa naimisiin. Nuorenparin elämä on varsin auvoista, mutta jälkikasvun hankkiminen tuottaa vaikeuksia. Kun televisiossa kerrotaan miljonääriperheestä, joka saa kerralla peräti viitosen, on selvää, että joillakin on liikaa ja joillakin liian vähän lapsia. On oikeus ja kohtuus hieman tasapainottaa tilannetta…

Coenin veljekset rakastavat kuvaa, erityisesti elokuvaa. Sumeilematta he lainaavat ja varastavat ideoita muista elokuvista hyödyntäen elokuvatuntemustaan omalla, humoristisen vinksahtaneella tavallaan. Välillä he intoutuvat kohtelemaan kameraa kuin raivopäät. Arizona Babyn lähes kymmenminuuttinen, sutjakkaasti etenevä johdantojakso on Coen-kerrontaa parhaimmillaan. John Goodmanin ja William Forsythen esittämien vankikarkureiden kaivautuminen mudasta, eräänlainen syntymä sekin, on hämmentävyydessään hieno kohtaus. Moottoripyörällä hurjasteleva palkkionmetsästäjä on parodiallinen muistuma Mad Max –elokuvien soturista. Ratkaisujakso lainaa westernien livakieltä vetäen elokuvallisten kliseiden käytön sumeilematta överiksi. Ongelmaksi muodostuu oikeastaan vain elokuvan päättäminen: vauhti tyssäää kuin seinään moraalista loppua rakennettaessa.

Niin komediallinen ja hauska elokuva kuin Arizona Baby onkin, sen voi nähdä myös viiltävän kipeänä ja häijynä satiirina amerikkalaisesta elämänmuodosta, jossa ihmisten tarpeet kaavoitetaan ulkoisten mittapuiden mukaan. Lapsi merkitsee samanlaista statussymbolia kuin talo, uima-allas tai uusi auto. Perhe ilman jälkikasvua ei täytä ihanneperheen mittoja tässä esineellistyneessä tasapäisyyden kulttuurissa.

– Eri lähteiden mukaan T.R.