KAHDEKSAN SURMANLUOTIA (1972)

Åtta dödsskott
Ohjaaja
Mikko Niskanen
Henkilöt
Mikko Niskanen, Tarja-Tuulikki Tarsala, Tauno Paananen
Maa
Suomi
Kesto
316 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm (World Cinema Project -restaurointi 2022)
Lisätieto
Pitkä versio, yksi 20 min väliaika
Ikäraja

Kahdeksan surmanluotia on monen mielestä kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva. Mikko Niskanen oli edelläkävijä suuntauksessa, jossa parhaat elokuvaohjaajat toteuttivat parhaita teoksiaan televisiosarjoina, seuraajinaan Ingmar Bergman, Rainer Werner Fassbinder ja David Lynch. Surmanluotien elokuvateatterilyhennelmässä teoksen jännitteet heikkenivät kohtalokkaasti. Siksi olemmekin elokuva-arkistossa / KAVIssa esittäneet yli viisituntista alkuperäisversiota. Pitkään näytimme siitä Yleisradion alkuperäistä 16 mm:n sepmag-kopiota.

Kunnianosoituksena Peter von Baghille Martin Scorsesen The Film Foundation ja Fondazione Cineteca di Bologna ovat valmistaneet mestariteoksen pitkästä versiosta sekä digitaalisen että 35 mm -filmirestauroinnin. Restauroinnin ensiesitys oli kesällä 2022 Sodankylässä ja Bolognassa. KAVI tarjoaa ylpeänä 35 mm -restauroinnin Helsingin-ensiesityksen.

Huom! Lauantain 3.9. näytös jouduttiin perumaan digikopioon liittyvien teknisten ongelmien vuoksi. Uusi 35 mm -näytös esitetään la 1.10. klo 14. Jo ostetut liput käyvät sellaisenaan uuteen näytökseen. Liput voi myös vaihtaa johonkin toiseen näytökseen tai niistä voi pyytää hyvityksen joko kassalla tai ottamalla yhteyttä: asiakaspalvelu@eventio.com.