PIRUN KAKSOSET (1971)

Twins of Evil
Ohjaaja
John Hough
Henkilöt
Madeleine Collinson, Mary Collinson, Peter Cushing
Maa
GB
Tekstitys
svensk text
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
perustuu Sheridan Le Fanun novelliin
Ikäraja

Suomessa kokonaan kielletty Karnstein-trilogian huipennus on myös tarinan kronologinen alkupiste. Se rakastaa äärimmäisyyksiä: fundamentalistien noitarovioita, dekadentteja saatananpalvojia, todella hyviä ja todella pahoja tyttöjä. Identtisistä kaksosista toinen joutuu Karnsteinien valtaan, toinen ei. Usvassa ja kynttilänvalossa kylpevä aikuisten satu on Hammerin 1970-luvun huippusuorituksia.

***

Identtiset kaksoset Maria ja Frieda Gellhorn (Mary ja Madeleine Collinson) saapuvat kylään, jossa he joutuvat tekemisiin dekadentin kreivi Karnsteinin (Damien Thomas) kanssa. Vampirismin pelko leviää paikkakunnalle, ja sisaruksia epäillään verenimijöiksi. Opettaja Anton Hoffer (David Warbeck) yrittää pysäyttää todelliset vampyyrit ja suojella syyttömiä ankaran Gustav Weilin (Peter Cushing) johtamien uskonveljien vainolta.

Twins of Evil on tyylikäs ja tunnelmallinen aikuisten satu, joka on pysynyt brittiläisen Hammer-studion kauhutuotannon ystävien kestosuosikkina. Elokuva kuuluu Karnstein-vampyyrielokuvien muodostamaan trilogiaan, mutta kantaa myös itsenäisenä kertomuksena. Tudor Gatesin käsikirjoittama trilogia alkoi Sheridan Le Fanun Carmillan melko uskollisesta sovituksesta ja eteni kohti itsenäistä mytologiaa. 1600-luvun Styriaan sijoittuva Twins of Evil on päätösosa mutta myös tarinamaailman kronologisesti ensimmäinen episodi, koska edellisten elokuvien tarinat tapahtuvat 1700- ja 1800-luvuilla. Vampyyrierotiikan unenomaiset kuviot kytkeytyvät kaikissa osissa salaperäiseen Mircallaan/Carmillaan, joka on Twins of Evilissä enemmän taustahahmo kuin toimija. 

Sarjan ohjaajista Roy Ward Baker (Vampyyrit – eroottinen painajainen) ja Jimmy Sangster (Vampyyrin himo) olivat brittikauhun pitkän linjan konkareita. Twins of Evilin ohjasi huomattavasti nuorempi John Hough (s. 1941), joka oli parikymppisenä pätevöitynyt tv-ohjaajaksi ja debytoinut valkokankaalla jännityselokuvalla Silminnäkijä. Houghin vampyyrielokuvan näkökulma goottikauhun perinteeseen tuo mieleen englantilaisen elokuvan 1960-luvun nuoren tulokkaan Michael Reevesin Noidantappajat. Noitarovioita pystyttävät fanaatikot eivät nytkään näyttäydy pelastajina. Van Helsingin esittäjänä tunnetun Peter Cushingin klassinen arvovalta muuttuu synkäksi Gustav Weilin roolissa, joka kuuluu veteraaninäyttelijän väkevimpiin saavutuksiin. Twins of Evil näkee pahuutta muuallakin kuin avoimesti paholaismaisissa hahmoissa. Elokuva ei kuitenkaan horjuta kristinuskon asemaa vampyyrimytologiassa vaan luottaa krusifiksien voimaan.

Siinä missä Vampyyrit – eroottinen painajainen ja Vampyyrin himo saivat 1970-luvun alussa Valtion elokuvatarkastamolta K16-ikärajan ja tavoittivat laajan suomalaisen yleisön, Twins of Evil kiellettiin kokonaan nimellä ”Draculan kaksoset”. Näennäinen Dracula-yhteys lienee vaikeuttanut elokuvan mahdollisuuksia, koska Hammerin monet Dracula-elokuvat oli kielletty Suomessa, eivätkä paholaisenpalvonta ja noitavainot auttaneet asiaa. Twins of Evil sai nimen Pirun kaksoset ilmestyessään vuokravideona 1980-luvulla.

–  Lauri Lehtinen, 13.5.2022