FRITZ – KOVA KOLLI (1971)

Fritz the Cat/Fritz - radikalkatten
Ohjaaja
Ralph Bakshi
Maa
Yhdysvallat
Kesto
79 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Robert Crumbin sarjakuvasta * saksankielinen versio engl. tekstein * alkukuvana Dr. Ha Ha (Yhdysvallat 1966, 35 mm, svensk text, 7 min)
Ikäraja

Yksi ensimmäisistä kokonaan aikuisyleisöille suunnatuista animaatioelokuvista perustui Robert Crumbin underground-sarjakuviin. Elokuva seuraa vapaamielistä rivoilijakissaa, joka ajelehtii New Yorkin kaduilta Kalifornian hippi- ja aktivistipiireihin. Bakshi sai jo räävittömällä debyyttiohjauksellaan moraalinvartijoilta paheksuntaa, mutta pienen budjetin yllätyshitti saavutti oitis kulttimaineen. Elokuvan mainoslause tiivistää olennaisen: ”We ain’t X-rated for nothin’, baby!”

***

Fritz – kova kolli perustuu Robert Crumbin 60-luvulla luomaan underground -sarjakuvaan, jonka päähenkilönä seikkailee sulavaliikkeinen ja itsevarma Fritz-kolli. Hahmo nähtiin päivitettynä risteytyksenä Felixin, Charlie Chaplinin ja Don Quijoten karaktääreistä ja se saavutti aikanaan paljon huomiota niin sarjakuvapiireissä kuin niiden ulkopuolellakin.

Hahmon suosio sai Ralph Bakshin valitsemaan Fritzin ensimmäisen animaatioelokuvansa päähenkilöksi. Elokuva on satiiri 60-luvun yliopistoelämästä – Fritz ei opiskeluaikanaan osallistu yhdellekään luennolle, mutta toimii sitäkin aktiivisemmin tuon ajan protestiliikkeissä. Elokuva luokiteltiin Yhdysvalloissa lapsilta kielletyksi aikuisviihteeksi (X-rated), mikä oli ennenkuulumatonta siihenastisen amerikkalaisen animaatioelokuvan historiassa. Suomessakin päädyttiin K18-ikärajaan.

Elokuva oli menestys, joka veti teattereihin seksuaalisen vallankumouksen läpikäynyttä kukkaiskansaa niin shokeeraavuutensa kuin sanomansakin ansiosta. Tästä huolimatta Crumb itse koki elokuvaversion hahmostaan vääristyneeksi ja vaati huhujen mukaan jopa nimensä poistamista elokuvan krediiteistä. Fritz – kova kolli oli kuitenkin ensimmäinen independent-animaatio, joka ylitti sadan miljoonan dollarin kassatulot. Elokuva sai vuonna 1974 myös Robert Taylorin ohjaaman jatko-osan, The Nine Lives of Fritz the Cat. Molemmissa elokuvissa Fritzin äänenä toimii Skip Hinnant.

— Tiina Suutala 23.9.2008 (Michael Barrier 1972/1973: The Filming of Fritz the Cat pohjalta)