PARONI SINIPARTA (1972)

Bluebeard/Barbe-bleue/Baron Blåskägg
Ohjaaja
Edward Dmytryk
Henkilöt
Richard Burton, Raquel Welch, Virna Lisi
Maa
Ranska/Italia/Länsi-Saksa
Kesto
122 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
English version
Ikäraja

Hävittäjälentäjänä kunnostautuneen paroni von Sepperin (Richard Burton) puolisot kuolevat toinen toistaan hämärämmissä olosuhteissa. Noir-veteraani Edward Dmytrykin ironinen tulkinta ranskalaisesta kansantarusta sijoittuu hitleriläiseen Itävaltaan. Kauhulinnan emäntiin kuuluvat Raquel Welch, Virna Lisi, Karin Schubert ja Nathalie Delon. Ennio Morriconen musiikki takaa aavemaisen juhlavuuden.

***

Tarina kahdeksan vaimoaan mielikuvituksellisilla tavoilla murhanneesta ritari Siniparrasta on ikivanha. Erityisesti Ranskassa siitä on tehty monia muunnelmia. Tietysti myös matkailun pariin on valjastettu tarinoita ”oikeista” siniparroista, erityisesti Bretagnessa asuva paroni Gilles du Rais 1400-luvulta, mutta myös muita kansanperinteen kannattamia sarjamurhaajia tunnetaan.

Edward Dmytrykin eurooppalainen versio on modernisoitu tarina ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankarista paroni von Sepperistä, joka ei murhanhimossaan erotu vanhasta legendasta lainkaan. Jokainen vaimo murhattiin heti, kun nämä erehtyivät rikkomaan miehensä tiukinta kieltoa: olla käyttämättä salaperäisen huoneen avainta. Ajankohdan ja eräiden pukuvihjeiden perusteella Von Sepper vaikuttaa olevan natsi.

Eräässä mielessä omasta camp-potentiaalistaan poikkeuksellisen tietoinen elokuva on esikuva myös kaikille viime vuosikymmeninä ällistyttävän suosion saaneille sarjamurhaajaelokuville ja tv-sarjoille.

Dmytrykin mukaan saama näyttelijäkaarti on tunnettua Richard Burtonista ja Raquel Welchista lähtien. Aikalaishuomiota herätti erityisesti paronin uhrien vähäpukeisuus, jota esimerkiksi New York Timesin arvostelussa verrattiin Playboy-lehden kuviin. Miksi-kysymyksiin ei elokuva juuri vastauksia anna, jos ilmeisimmät psykofyysiset syyt jätetään sivuun. Opimme kyllä miksi paroni murhaa viehättävät vaimonsa, joista vain yksi yrittää päästä irti tilanteesta.

Paroni Siniparta sai suomalaisessa elokuvasensuurissa seksuaalisesti virittyneen sadistin sydämettömälle murhatarinalle ei-niin-harvinaisen K18-määreen, eikä valitus Valtion elokuvalautakuntaan tuonut ikärajaan muutosta.

–  Jari Sedergren 2023