ENTER THE DRAGON (1973)


Elämää suurempi testamenttielokuva ja pidäkkeettömän cool pop-monumentti, joka hollywoodilaisti Leen imagoa samanaikaisesti sekä vaitonaisen kostajan että velmun vakoojasankarin suuntaan. Kehyksen actionille tarjoaa suljetulla saarella tapahtuva taistelulajiturnaus, jonka monikulttuurisen meiningin varmistavat Jim Kellyn, John Saxonin ja Bolo Yeungin kaltaiset legendat.
***
Salaperäinen miljonääri Han (Shih Kien) järjestää kamppailuturnauksia eristetyllä saarellaan, joka on huumehuuruisen ihmiskaupan keskus. Länsimainen tiedustelupalvelu lähettää Shaolin-luostarissa kamppailumestariksi pätevöityneen Leen (Bruce Lee) saarelle kilpailemaan ja etsimään todistusaineistoa rikoksista. Lee tahtoo kostaa sisarensa kuoleman ja rankaista Hania ylevien Shaolin-oppien kierosta soveltamisesta. Lain kouraa ja mafiaa pakenevat amerikkalaiset karatekat Roper (John Saxon) ja Williams (Jim Kelly) matkustavat samaan turnaukseen.
Enter the Dragon on näyttelijä Bruce Leen elokuvalleen keksimä nimi, joka on muotoilultaan parenteesityyppistä draamatekstiä, ilmoitus roolihahmon astumisesta näyttämölle tai kohtaukseen. Nimen sivumerkitys on ilmoitus Leen omasta läpimurrosta länsimaisen elokuva-alan huipulle. Kun amerikkalais-hongkongilainen elokuva sai ensi-iltansa Hongkongissa 26. heinäkuuta 1973 ja USA:ssa saman vuoden elokuussa, Lee oli kuitenkin jo poistunut näyttämöltä äkilliseen sairaskohtaukseen menehtyneenä.
Ennen Enter the Dragonia Bruce Lee oli kelvannut Hollywoodissa vain sivuosiin. Kunnianhimoinen näyttelijä ja kamppailutaituri jumiutui Yhdysvalloissa turhauttavaan välitilaan. Hänen lahjakkuutensa tunnistettiin ja lupaavia projekteja oli periaatteessa tarjolla, mutta ne toistuvasti peruttiin tai tähtiroolit menivät sivu suun.
Ensimmäisessä olomuodossaan Enter the Dragon oli Leen uskollisen tukijan, tuottaja Fred Weintraubin ideoima eräseikkailu Kelsey. 1700-luvun Dakotaan sijoittuvassa tarinassa valkoinen nimihenkilö seikkailee afrikkalaistaustaisen ja aasialaisen sankarin kanssa mystisen mandan-heimon valtakunnassa. Warner Brothers torjui Kelsey-hankkeen kesällä 1971. Myöhemmin Weintraub onnistui myymään studiolle kertomuksen nykyvariaation. Hollywoodissakin oli huomattu, että Lee oli Hongkong-elokuvien tähtenä noussut kansainväliseen suosioon. Warnerin menestys Shaw Brothers -studion Five Fingers of Death -elokuvan levittäjänä todisti, että länsiyleisö ei vieroksunut idän sankareita.
Leen parhaat näyttelijäsuoritukset löytyvät Hongkong-elokuvista, joissa vuorovaikutuksen sekä koomisten ja traagisten tunteiden skaala on laaja. Enter the Dragonissa Lee kallistuu gurutyyppiseen pätemiseen. Sankari suhtautuu kanssaihmisiin joko vastustajina tai sanomaa kuuntelevina oppilaina, ja englanninkielinen puheilmaisu kangertelee. Taistelukohtauksissa kuitenkin avautuu intensiivinen mahdollisuuksien maailma. Virtuoosimaisuus yhdistyy viileään harkintaan, räjähtävään vimmaan ja oudolla tavalla ajattomaan mestaritunnelmaan. Kioskiviihteen kömpelö kosketus on paikoin läsnä, mutta viedessään katsojan vaaran ja inhimillisen supervoiman ytimeen Enter the Dragon on kestävää, klassista elokuvaa.
Enter the Dragon vakiinnutti toimintaelokuvan genreen idean suljetusta kamppailulajien valtakunnasta, jossa tuliaseita ei käytetä ja yhteenotot ovat muinaisen tyylin kaksintaisteluita. Bruce Leen oma, ohjaaja-näyttelijän kuoleman katkaisema Game of Death -elokuvahanke keskitti soturikuviot salaperäiseen eristettyyn pagodiin, jonka jokainen kerros on uusi vaikeustaso. Enter the Dragonin ohjaajan Robert Clousen myöhempi teos Gymkata on puolestaan telinevoimistelija-karateka Kurt Thomasille räätälöity kokonaisuus, jossa mielikuvitusmaa Parmistan on pullollaan telinevoimisteluun ja karateen soveltuvaa tavaraa.
Bruce Lee ei ole tähtikaartin ainoa hongkongilainen legenda. Hanin esittäjä Shih Kien oli vanhan Wong Fei-hung -elokuvasarjan vakiopahis, jonka roolitus viestitti, että uutena kansallissankarina Lee oli samaa sarjaa kuin Wong Fei-hung. Sankarin siskoa esittävä Angela Mao oli 1970-luvun johtava naispuolinen kung fu -tähti. Tulevat suuruudet Jackie Chan ja Sammo Hung kunnostautuvat vastustajina.
Vuodesta 1973 vuoteen 1999 Suomessa kokonaan kielletty Enter the Dragon oli maassamme pannassa pitempään kuin vaikka Texasin moottorisahamurhat, jota ei myöskään 1970-luvun Suomessa nähty, mutta virallinen tarkastusten ja kieltojen historia rajoittuu 1980-1990-luvulle.
– Lauri Lehtinen 20.7.2023