MAAILMA VUONNA 2022 (1973)

Soylent Green/Världen år 2022
Ohjaaja
Richard Fleischer
Henkilöt
Charlton Heston, Leigh Taylor-Young, Edward G. Robinson
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Harry Harrisonin romaanista
Ikäraja

Charlton Heston, Richard Fleischer ja kumppanit sen tiesivät jo puoli vuosisataa sitten: vuonna 2022 kaikki menee viimeistään päin helvettiä! On aika tarkistaa epäinhimillisyyden kukoistuskautta ennustanut apokalypsia… Mitkä uhkakuvat ovat toteutuneet, mitkä eivät? Mistä Soylent Green on tänään tehty?

***

Richard Fleischerin ohjaama ekologinen dystopia Soylent Green perustuu löyhästi Har­ry Har­ri­son sci­fi-ro­maa­niin Ma­ke Room! Ma­ke Room! (1966). Elokuva yhdistää sci-fi:n, teknologiset innovaatiot ja kriittiset tulevaisuusnäkymät tavalla, joka on tehnyt siitä yhden alan klassikoista. Optimismia elokuvasta on turha etsiä, eikä siitä ehkä ole kasvattamaan nykyajan ja tulevaisuuden ekologisia ajattelijoita. Mutta 1970-luvun, siis viidenkymmenen vuoden takaisten kriittisten näkemysten esittelijänä Soylent Green toimii tänäänkin.

Soylent Green on ympäristötuhon aiheuttaman ruokapulan korvaava keinotekoinen ravintoaine. Kun väestöpaljouden perusmurkinaa tuottavan tuotantolaitoksen omistavan suuryhtiön hallituksen jäsen murhataan, tapausta tutkimaan määrätään rikosetsivä Robert Thorn (Charlton Heston). Omia polkujaan kulkeva etsivä näkee läheltä yläluokan luksuksen, joka vertautuu suurkaupungin kurjaan elämään. Ylikansoitetussa kaupungissa ei ole asuntoja tai palkkatyötä. Koulutusta ei anneta ja luku- ja kirjoitustaito on harvojen herkkua. Asukkaiden kapinat, ruokamellakat (jotka johtuvat lähinnä jakelun heikkoudesta), kukistetaan voimalla. Poliisin asema yhteiskunnassa on myös mielenkiinnon kohteena.

Thorn ei moralisoi, vaan ”takavarikoi” muitta mutkitta murhatun omistajan omaisuutta itselleen ja kavereilleen. Mutta hän ei ole välinpitämätön, kuten järjestelmään sisäänrakennettu oletus rivipoliisille kuuluu. Murhatutkimus johtaa vähän kerrallaan yhteiskunnallisen mysteerin jäljille, jota etsivä itsepäisesti jäljittää. Mitä kaikkea murhan takana oikein on?

Trivia-tietona mainittakoon, että pelikonsolia ennakoiden rikkaan yritysjohtajan olohuoneessa on maailman ensimmäinen arcade-videopeli Computer Space (Syzygy Engineering / Nutting Associates, 1971). Sanottakoon myös, että maailman väestön määrä on viidessä vuosikymmenessä kaksinkertaistunut 4 miljardista yli 8 miljardiin (elokuvan ennustehan on maltillinen 7 miljardia). Ruoan jakelussa yhä vaikuttavat epävarmuustekijät ja muuttuvat ekologiset olosuhteet, erityisesti ilmastomuutos, ovatkin herättäneet uuden maailmanlaajuisen keskustelun huoltovarmuudesta kriisiolosuhteissa myös siellä, missä ruoasta ei varsinaisesti ole ollut pulaa.

–  Jari Sedergren 2022