JYMYKUPLAN UUDET SEIKKAILUT (1972)

Ein Käfer gibt Vollgas/Superbug, Super Agent/Asfalttikupla/Jymykupla – maailman hassuin auto/Asfaltfolkarn
Ohjaaja
Rudolf Zehetgruber
Henkilöt
Rudolf Zehetgruber, Kathrin Oginski, Joachim Fuchsberger, Heidi Hansen
Maa
Saksa
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35mm
Lisätieto
Ein Käfer gibt Vollgas/Superbug, Super Agent/Asfalttikupla/Jymykupla – maailman hassuin auto/Asfaltfolkarn
Ikäraja

Rudolf Zehetgruber oli herbiesploitaation Pelle Peloton. Riemukuplien menestyksellä lypsäneen sarjan toisessa osassa hän näyttelee kansainvälistä seikkailijaa Jimmy Bondia, joka rantautuu uivan ihmekuplansa kanssa Algarveen taistelemaan rahanväärentäjäjengiä vastaan. Auto on ladattu täyteen vempaimia, jollaisista Q-osasto pystyy tuskin edes uneksimaan…

***

LL: Käfer-sarjalla on hirveä myriadi härmäläisiä nimiä: Jymykupla, Riemukupla(!), Asfalttikupla, Superkärry ja Dudu – maailman hassuin auto. Riemukuplan romuralli vaikuttaa osalta kansainvälistä rip off -strategiaa, englanninkielinen nimi on The Love Bug Rally.

 

PK: Olisko ”Jymykupla” näistä käytetyin…? Eka elokuva ei tainnut koskaan kantaa sitä nimeä, mutta periaatteessahan itse autokin buuttautuu kakkososassa elollisesta otuksesta jonkinlaiseksi KITT-2000:ksi.

 

LL: Asfalttikupla ainakin on totaalisen unohdettu titteli… Mutta aina kun verkkomyyntiin ilmaantuu videoita tai jotain muuta oheismateriaalia, ne tekevät nopeasti kauppansa. Selvästi on ainakin muutamia hardcore-faneja ja sitten isompi joukko, joka jollain tasolla tuntee ilmiön. Käfer-sarjaa voi verrata mm. Mustaan Emanuelleen, avoimesti plagioivat lähtökohdat synnyttivät kestävän ilmiön, jossa on paljonkin luonnetta. Tuntuu, että jos Spede olisi lähtenyt tekemään Rudolf Zehetgruberin hengessä tee-se-itse-keksijän toimintakomedioita, niin mies olisi hyvinkin voinut tavoittaa kansainvälisen yleisön, edellytyksiä olisi ollut.

On olennaista, että Zehetgruber on Komisario X -taustainen ohjaaja niinkuin Gianfranco Parolinikin. Siinä missä Parolini veti vakoojapop-tyylin kaikkiin mahdollisiin genreihin ja teemoihin (toiseen maailmansotaan saakka), Zehetgruber rupesi esittämään ”Jimmy Bondia” ja seukkaamaan agenttituunatun kuplavolkkarin kanssa viskinhuuruisissa merkeissä. Elokuvantekijä ilmaisee roolissa vilpittömän tuntuisesti omaa maailmankuvaansa, jossa kaikki muu paitsi ihmeautot ja dokaaminen on turhaa.

– katkelma Messenger-keskustelusta Lauri Lehtisen ja Petteri Kalliomäen välillä joulukuulta 2020. Krediitit KAVI:n englanninkielisen kopion alkutekstien mukaan.