TOMBS OF THE BLIND DEAD (1972)

La noche del terror ciego
Ohjaaja
Amando de Ossorio
Henkilöt
Lone Fleming, César Burner, Elena Arpón
Maa
Espanja/Portugali
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
english version
Ikäraja

Temppeliherrojen ritarikunnan historiaa varjostavat legendat ihmisuhreista ja satanismista. Espanjalainen Amando de Ossorio loi aiheesta oman mytologiansa neljän mehukkaasti tunnelmoivan zombielokuvan sarjalla. Umpisokeat, luurankomaiset aaveratsastajat nousevat yöllä haudoistaan ja jäljittävät uhrinsa kuuloaistin voimalla.

***

Epätasaisesta käsikirjoituksesta huolimatta, joka silloin tällöin horjahtaa kyyniseen kaupallisuuteen, kuten takaumassa lesbolaisiin haparointeihin tyttökoulussa, tämä on hyvin tehty ja tehokas kauhutuote. Perusidea on se, että 1200-luvulla teloitetut julmat temppeliherrat, joiden ruumiit on jätetty heiltä silmät päästä nokkiville variksille, nousevat haudoistaan etsimään verta. Koska heillä ei ole silmiä, he paikantavat uhrinsa pelkän äänen avulla. Sen jälkeen, kun temppeliherrat on esitelty kaameissa 1200-luvun kidutuskohtauksissa – usein leikattu levityskopioista – juonessa ryhmä nuoria eksyy ränsistyneeseen luostariin. Yöllä hautausmaa herää eloon, kurttuiset kädet nousevat maan läpi, viittoihin verhotut ruumiit liikkuvat kömpelösti läpi usvaisen hautausmaan, nousevat aavemaisten hevosten selkään ja ratsastavat pois hidastettuna. Kalmankalpeat temppeliherrat näytetään kammottavine yksityiskohtineen – José Luis Camposin maskeeraamina – kun he lähestyvät kirkuvien ja huohottavien uhriensa ääntä, vuodattaen heidän verensä kuiviin.

Kerronnan rakenne, kuten raiskauksen ja kuolleiden nousemisen rinnastaminen, kirkastaa fantasian luonnetta panoksena elokuvassa: sokeiden pappisritarien ilmaantumisen on saanut aikaan seksuaalinen intohimo ja se on siksi, uskonnollisen logiikan mukaan, annettu rangaistukseksi seksuaalisuudesta, erityisesti naisten sellaisesta. Mädäntyvät zombiet ja heidän uhriensa verettömät ruumiit ovat se, mitä jää jäljelle sen jälkeen, kun ihmisistä on vuodatettu intohimo, brutaalin väkivallan korvatessa seksin. Elokuva poiki kolme jatko-osaa: El ataque de los muertos sin ojos (Return of the Blind Dead, 1973), El buque maldito (Ghost Ships of the Blind Dead, 1975) ja La noche de los gaviotas (Night of the Seagulls, 1975).

– The Aurum Film Encyclopedia: Horrorin (toim. Phil Hardy, 1985) mukaan Antti Suonio 26.2.2002