PEITENIMI ”SOLDIER” (1982)

The Soldier
Ohjaaja
James Glickenhaus
Henkilöt
Ken Wahl, Alberta Watson, Klaus Kinski
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
87 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
musiikki: Tangerine Dream
Ikäraja

Terroristien uhkaus räjäyttää öljykenttä johtaa kansainväliseen kriisiin, jonka osapuolia ovat KGB, CIA ja Mossad. James Glickenhaus (Exterminator) välittää 1980-luvun alun kauhun tasapainoa räiskyvällä otteella, yhtä kaukana korrektiudesta kuin värikkäät persoonat Ken Wahl ja Klaus Kinski. Sankari loikkaa Porschella yli Berliinin muurin ja suuntaa ydinohjuksia Moskovaan. Tangerine Dream säestää kylmää sotaa.

***

Terroristeina esiintyvät toimijat sieppaavat plutoniumia ja uhkaavat räjäyttää Saudi-Arabian öljykentät, mikäli Israel ei vetäydy Länsirannalta. Maapallon öljyvarannot ovat vaarassa puolittua. Yhdysvaltain presidentti valmistautuu lähettämään sotajoukot kiristyksestä epäiltyjen islamilaisten kimppuun, mutta CIA:n johto suosittelee, että salaperäinen huippuagentti Soldier selvittäisi kriisin. Jäljet johtavat Neuvostoliittoon, ja Soldier joutuu KGB:n tappolistalle.

Wall Street -ammattisijoittajan poika James Glickenhaus ryhtyi ohjaamaan kokoillan elokuvia 1970-luvun keskivaiheilla. Independent-tekijän iso läpimurto oli vuoden 1980 toimintadraama The Exterminator, jossa Vietnamin sodan karaisema kadunmies tekee militanttia vastarintaa New Yorkin jengihörhöille ja häikäilemättömille isokenkäisille. Vigilante-elokuva oli yllätyshitti teattereissa ja uusilla toiminnannälkäisillä kotivideomarkkinoilla. Suomessa Valtion elokuvatarkastamo määräsi The Exterminatorin täyskieltoon huhtikuussa 1981, kun Warner-Columbia kaavaili elokuvaa valkokankaalle. Samoihin aikoihin sensuroimaton videojulkaisu oli laillisesti jakelussa – tai ainakin sääntelyn ulkopuolella – ja komeili vuokratuimpien kasettien listoilla. Outo asetelma ei johtanut sensuurin lieventämiseen vaan sen kiireiseen ulottamiseen videoalalle.

The Exterminatorin noste lienee auttanut asiaa, kun Glickenhaus junaili 1980-luvun alun Cannesin festivaaleilla rahoituksen isompaan tuotantoon, kansainväliseen agenttielokuvaan The Soldier, jota voi pitää Ronald Reaganin kauden amerikkalaisvastineena James Bondille. Agenttisankaria esitti Philip Kaufmanin elokuvassa Vaeltajat – suurkaupungin jengi nähty Ken Wahl.

Tangerine Dreamin musiikilla ja Klaus Kinskin vierailuroolilla varustetun elokuvan hallitseva piirre on sotaisa poliittisuus. Glickenhaus lienee halunnut luoda vakoilujännityksen maailmaan samankaltaisen hurjan ulkopuolisen kuin The Exterminator oli urbaanin toiminnan kentällä. ”Kuin 42nd Streetin grindhouse-versio John le Carré -romaanista”, Mark Tinta luonnehtii Good Efficient Butchery -elokuvablogissa. Suomessa elokuva tarjoiltiin kuitenkin A-ryhmän tapauksena. Peitenimi: ”Soldier” oli joulun 1982 isoja ensi-iltoja, ja sitä esitettiin yhtaikaa kahdeksassa kaupungissa. ”Tämän rinnalla Bond on kesy”, suomalainen mainoslause korosti.

”Glickenhausin elokuvan mielenkiintoisin piirre on poliittinen”, Markku Tuuli kirjoitti Katsossa (51/1982). ”Yllättävästi ohjaaja, joka on myös kirjoittanut tarinansa, syyttää omaa maataan liiasta pehmeydestä Neuvostoliittoa kohtaan. Reagan on Glickenhausille pelkkää paperia. Ainoa oikea johtaja on pääministeri Begin ja hänen kovaotteinen valtionsa. Vain Israelin peräänantamattomuus pelastaa maailman ja amerikkalaisten agenttien velvollisuus on liittyä Mossadin riveihin, kun heidän oma maansa ei ymmärrä etuaan.”

Myöhemmin Wiseguy-rikossarjasta tunnettu Ken Wahl hämmensi Suomea Heikki ”Hessu” Reijosen järjestämällä vierailulla joulukuussa 1991. Sekavan oloinen tähti nauroi faneilleen, teki myymälävarkauksia ja karkasi laivalla Ruotsiin. Katajanokan Wanhassa satamassa järjestetyn Koko kansan itsenäisyyspäivän ohjelmaan kuului Wahlin nimikirjoitussessio. ”Eilen paikalla näkyivät Batman, Karvinen ja Turtles. Päätähti puuttui”, Helsingin Sanomat raportoi 8.12.1991. ”Pettyneillä oli mahdollisuus hankkia lohdutukseksi Tähden kuvalla koristeltu 120 markan college- tai farkkupaita.”

– Lauri Lehtinen 27.12.2023