TÄMÄ ONNELLINEN PARI (1953)

Esa pareja feliz
Ohjaaja
Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga
Henkilöt
Fernando Fernán Gómez, Elvira Quintillá, Fernando Aguirre
Maa
Espanja
Tekstitys
English subtitles
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Kaksikon ensimmäinen heti elokuvakoulun jälkeen yhdessä ohjaama komedia kertoo tavallisesta madridilaisesta pariskunnasta, jonka elämä muuttuu saippuamerkin sponsoroiman kilpailun voittamisen myötä. Seuraavan vuorokauden aikana parille sataa tarjouksia ja huomiota. Miehen täytyy kuitenkin, salaa vaimoltaan, ratkaista kaksi vakavaa ongelmaa.

***

Tämä onnellinen pari, kuten Bardemin ja Berlangan 1953 valmistuneen elokuvan nimi Esa pareja feliz suomennettuna kuuluu, kertoo nuoren parin ensimmäisistä avioliittovuosista. Mukaan mahtuu runsaasti takaumia parin seurusteluvaiheesta. Takaumat näyttävät toteen sen yleisinhimillisen tosiasian, kuinka haaveilla ja toiveilla on vastakohtansa reaalisessa yhteiselämässä. Elämään ja myös avioelämään liittyy pettymyksiä ja ihanteiden karisemista, erilaisia disilluusioita.

Genrenäkökulmasta Tämä onnellinen pari liikkuu Berlangalle tyypillisen komedian ja Bardemin leipälajin melodraaman välillä, vaikka itse kuvaus on realistinen, mukaan lukien tuon ajan espanjalaiselle elokuvalle harvinaisen yhteiskuntakritiikin (työttömyys, asunto-ongelmat jopa elokuvasensuuri). Kokonaisuutta on kyllä joskus luonnehdittu myös satiiriksi espanjalaisista arvoista ja propagandasta, eikä siinä välttämättä osuta lainkaan harhaan.

Juan työskentelee elokuvastudiolla ja haluaa edetä urallaan kouluttautumalla käytännöllisellä ammattikurssilla radioteknikoksi. Kun ura ei siitä urkene, hän kuitenkin tarttuu naapurin tarjoamaan ”rikkaaksi nopeasti” -ohjelmaan. Ompelija Carmen taas luottaa enemmänkin onneensa ja on rahapelien ja erilaisten kilpailujen ystävä. Carmen käyttää vapaa-aikaansa fantasiointiin ja viihtyy siksi erityisesti elokuvissa.

Tämä onnellinen pari on itse asiassa juuri elokuvakoulusta valmistuneiden Bardemin ja Berlangan ensimmäinen elokuva, mutta se julkaistiin vasta kaksi vuotta myöhemmin kuin menestykseksi osoittautunut Bienvenido, Mister Marshall oli saanut ensi-iltansa. Parivaljakon tunnusmerkistö, jossa nykyajan ja takautumien vuorottelu on rakenteellisesti elokuvan tarinan keskiössä, on ”Onnellisessa parissa” vasta alullaan: sen rakennetta voi pitää epäkonventionaalisena.

– Jari Sedergren 2020, inspiroituneena Rebecca Naughtenin esittelystä Eye For Film -sivustolla (2014)