AVARUUSBOLTSIT (1987)

Spaceballs/Det våras för rymden
Ohjaaja
Mel Brooks
Henkilöt
Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Brooksin Star Wars -parodiassa nähdään joukko 80-luvun suuria komedialahjakkuuksia, rutkasti silmäniskuja muihin scifi-klassikoihin ja metatason Alien-kohtaus. Juoni ja hahmot mukailevat kuitenkin melko pitkälti galaktista esikuvaansa samalla, kun Brooks veistelee annoksen päälle aikuisille suunnattuja intellektuellivitsejä.

***

Mel Brooks on luonut elokuvauransa parodioimalla amerikkalaisen populäärielokuvan lajityyppejä: vuorotellen ovat osansa saaneet western (Villiä hurjempi länsi, 1974) ja kauhuelokuva (Frankenstein Junior, 1974), mykkäfarssi (Pähkähullujen paratiisi, 1976), Hitchcock-jännärit (Korkeuskammo, 1977) ja historiallinen spektaakkeli (Mieletön maailmanhistoria, 1981). Viimemainitun elokuvan lopussa Brooks lupasi tarinan jatkuvan avaruusseikkailun merkeissä ja lunasti lupauksensa tekemällä elokuvan Spaceballs, joka irvailee lähinnä Tähtien Sodan ja sen jatko-osien kustannuksella, mutta sisältää heittoja myös Alienin, Avaruusseikkailun, Star Trekin ja Apinoiden planeetan suuntiin.

Brooks on usein korostanut, että onnistuakseen parodian on oltava mahdollisimman lähellä alkuperäistä kohdetta. Brooks ei lähesty aineistoaan halveksien, vaan ikään kuin ”kääntäen kunnioittaen”, ja parhaimmillaan hän on silloin, kun hänen parodiansa onnistuu näyttämään, miten naurettava mutta samalla rakastettava parodian kohde on. Spaceballs ei Brooksin tuotannon arvostuspörssissä ole saanut kaikkein korkeimpia lukemia, mutta vitsien määrä ja nokkeluus ovat edelleen lähes hengästyttävää luokkaa. Brooksin tunnusomaisen juutalaisen seksuaalihuumorin perinne tuottaa nautittavia tuloksia myös tässä yhteydessä, ja kiehtovaa on myös tapa, jolla Brooks leikittelee aikaisemmilla elokuvillaan. Tuloksena on usein syvällistä metahuumoria ja älykästä kommenttia elokuvailmauksen olemuksesta. Lisäksi Brooks pilailee omankin elokuvansa ja sen mahdollisen jatko-osan (raha ratkaisee!) kustannuksella, pistelee ohimennen videoteollisuutta ja menestyselokuviin liittyvää kytkykauppaa.

Spaceballs seurailee varsin uskollisesti George Lucasin avaruusoopperan juonikuvioita, samalla kun kaikki on käännetty enemmän tai vähemmän päälaelleen. Avaruusboltsit esitellään avaruuden tyhmimpänä olentoina, jotka käytettyään loppuun planeettansa hapen ryöstävät naapuriplaneetan prinsessan kiristääkseen itselleen uuden ilmakehän. Prinsessan pelastajiksi lähetetään sankariseikkailija Lone Starr ja tämän paras ystävä Yrtsi, joka on puoliksi koira puoliksi ihmisen ja siten itsensä paras ystävä. Darth Vader on muuttunut hiirulaisen oloiseksi Dark Helmetiksi (Rick Moranis) ja sankareiden avaruusalus on tavallinen matkailuauto, joka hätätilanteessa muuttuu vaikka jättikokoiseksi pölynimuriksi.

– Eri lähteiden mukaan ST