KAHDEN NAISEN RAKKAUS (1953)

The Bigamist/Två kvinnors kärlek
Ohjaaja
Ida Lupino
Henkilöt
Joan Fontaine, Ida Lupino, Edmund Gwenn, Edmond O'Brien
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Harry Graham ja hänen vaimonsa yrittävät adoptoida lasta, mutta kun virkailija alkaa tutkia Grahamin taustoja, paljastuu, että hän on naimisissa kahden naisen kanssa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Lupinon ja Joan Fontainen tähdittämä elokuva punoo yhteen sykähdyttävän moraliteetin. Lupino tuo vakaviin aiheisiin ja kohtauksiin huumoria ihailtavalla keveydellä.

***

San Franciscossa asuva liikemies Harry Graham ja hänen vaimonsa sekä yhtiökumppani Eve ovat päätyneet avioliitossaan siihen, että heidän olisi adoptoitava lapsi. Kun yksityisetsivät Jordan paljastaa, että Graham on itse asiassa jo avioliitossa ja hänen vaimollaan Phylliksellä on pieni lapsi Los Angelesissa, on tilanne tiukka: tunnustusta vaaditaan.

Tarina on siis verrattain suoraviivainen, mutta ohjaajana Ida Lupinolla on ässä hihassaan: hän osaa nyansoida ja viedä tarinaansa eteenpäin sujuvasti, kuin trilleriä. Toisen maailmansodan jälkeen monet elokuvantekijät keksivät, että kodista voi hyvin tehdä melodraaman, johon saa helposti aineksia vuosikymmenen muotisuuntauksen, psykologian, varastoista. Monet ovat elokuvat, joissa päähenkilöt ovat psyykkisesti poissa sijoiltaan tai tuntevat sosiokulttuurista angstia kuten film noirissa. Lupinon erikoisuus on se, että hän pystyy sijoittamaan näihin tiloihin sekä naisen että miehen näkökulmat. Lupinon elämäkertaa kirjoittanut Therese Grisham on kutsunut tätä omaksi tyylisuuntauksekseen ja antanut sille nimeksi home noir.

Ida Lupino oli ensimmäinen nainen, joka mykkäelokuvakauden jälkeen ohjasi itseään, toimi siis kameran molemmilla puolilla. The Bigamist oli Lupinolle myös viimeinen elokuva elokuvayhtiössä The Filmakers, jonka hän oli perustanut Malvin Waldin ja toisen aviomiehensä Collier Youngin kanssa heti sen jälkeen kun Not Wanted (1949) oli ilmestynyt. Ohjaajaksi Ida Lupino joutui oikeastaan sattumalta: varsinainen ohjaaja oli Elmer Clifton, joka sai sydänkohtauksen juuri ennen filmausten aloittamista, eikä voinut tehtäväänsä käytännössä toteuttaa, vaikka krediitteihin jäikin ainoaksi ohjaajaksi.

– Eri lähteiden mukaan Jari Sedergren 2019