BLADE 2 (2002)

Blade II
Ohjaaja
Guillermo del Toro
Henkilöt
Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Norman Reedus
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
108 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Suositun sarjakuvaelokuvan jatko-osassa puolivampyyri Blade lyöttäytyy vampyyrijoukkoon taistelemaan uutta yhteistä vihollista vastaan. Todellisena auteurina del Toro tuo kokonaisuuteen oman ekspressionistisen kuvakerrontansa ja maanläheisen väripaletin. Miehen omintakeinen kädenjälki on erittäin tunnistettava jopa Marvel-supersankarista kertovassa jatko-osassa.

***

Guillermo del Toron Blade II -elokuvassa (2002) vampyyrit eivät enää riitä, vaan Blade (Wesley Snipes) – joka on muuten ”puolivampyyri” sillä hänen äitiään oli purtu ennen Bladen syntymää – isähahmonsa Whistlerin (Kris Kristoffersson) kanssa saa vastaansa supervampyyrien rodun. Peli menee niin kuumaksi, että Bladen on lyötävä sovinnon kättä pahimpien vihollistensa kanssa lyödäkseen nämä uudet vastustajat. Guillermo del Toro on tietysti tunnettu siitä, että hän ei ikivanhoista vihollisista pääse koskaan kokonaan eroon, ainakaan elokuvissaan.

Blade perustuu Marvel-yhtymän sarjakuvaan, joka on amerikkalaiskriitikon mielestä ”käsikirja hulluille kirurgeille”, sen verran yksityiskohtaisesti vampyyrien sisälmyksiä siinä perataan. Ensimmäinen kiitettävällä tavalla onnistunut Blade valmistui 1998, ja Blade II on oivaltavaa jatkokehittelyä sille. Puolivampyyri Blade saa treenarikseen vampyyrinmetsästäjien grand old manin Whistlerin, jonka jälkee taistelu Nosferatusta vastaan voi onnistua. Ajan myötä Whistler on joutunut vampyyrien sieppaamaksi ja hänen vertaan hyödynnetään täyttä päätä.

Nyt kuitenkin on syntynyt uusi, visuaalisesti upea vampyyrirotu, Reapers, joka imee sekä ihmisten että vanhan liiton vampyyrien verta. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että Blade liittoutuu epäpyhään allianssiin Vampyyrien kansakunnan kanssa lyödäkseen nämä uudet uhittelijat. Bladella on mielessään myös vampyyrityttönen Nyssa, mutta supersankareille parisuhteet ovat aina vaikeita.

Ohjaajan hyppy kummitustarinaan jäi historiaan ja paluu kauhuelokuvien ytimeen on Guillermo del Torolle kunniaksi. Katsojalle juttu on varsin viihdyttävä kokonaisuus.

– Jari Sedergren 2020