LILO & STITCH (2002)

Ohjaaja
Chris Sanders, Dean DeBlois
Maa
USA
Kesto
85 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
5.11. näytöksessä alkup. englanninkielinen versio (suom. tekstit/svensk text), 19.11. näytöksessä suomenkielinen versio
Ikäraja

Niin tunteikas kuin koominenkin Lilo & Stitch edustaa Disneyn kavalkaadissa kotoisaa eksentrisyyttä. Orpotyttö Lilo kohtaa Stitchin eläinkaupassa, hurmaantuu ja ottaa tämän hoteisiinsa, mutta kykeneekö rasavilli avaruusolento sopeutumaan ihmisten keskuuteen? Perheen, ystävyyden ja syyllisyyden teemat nousevat pintaan aaltojen pärskeissä.

***

Lilo & Stitch on varsin onnistunut Disney-animaatio vuodelta 2002 – kyse on samasta tiimistä joka rakensi elokuvan Mulan. ”Piirretyksi” Lilo & Stitch on omaperäinen, hauska ja jopa häikäisevä ja sen pystyy katsomaan vaivatta sekä lapsi että aikuinen. Jälkimmäisille lienee hienoa sekin, että soundtrack sisältää peräti kuusi Elviksen alkuperäislaulua.

Lilo ja Stitch ovat elokuvan päähenkilöitä: Lilo on Havaijilla asuva Elvis-fani, jonka ongelmana on yksinäisyys. Onneksi hänellä on sentään seuranaan lemmikki Stitch, jolla on hieman tavanomaisesta poikkeava tausta: se on nimittäin laittoman geneettisen mutaation tulos ja luonteeltaan niin vihamielinen, että sen keksijät pitivät sitä lukkojen takana. Stitch onnistui kuitenkin pakenemaan Tellukselle (eli Maahan), muuntumaan hyvin kummalliseksi koiraksi, jonka Lilo adoptoi lemmikikseen ja jolle hän opettaa havaijilaisella aloha-meiningillä – huom! sen turistiversiolla – sivilisaation tärkeimpiä ominaisuuksia. Yhteistä kieltä ei aluksi ole, mutta muukalaisena Stitch nappaa kielen haltuunsa vähän kerrallaan, vaikka onkin niin, että sen pahansisuinen luonne ja kielen sosiaalistava luonne ovat keskenään ristiriidassa.

Lilo & Stitch asemoi itsensä keskelle popkulttuuria, jota se referoi jatkuvasti, mutta sillä on kosketuskohtansa myös havaijilaiseen kulttuuriin. Esimerkiksi perhe, ohana, näyttäytyy siinä yhteydessä, että Lilo on itse asiassa isosiskonsa Nanin kasvattama. Nani ei ole mikään malliesimerkki kasvattajasta ja sen vuoksi hänellä onkin jatkuvia yhteenottoja sosiaalityöntekijän kanssa. Vastaavalla tavalla Lilon ja Stitchin yhteiselo on myös oppimista elämään yhdessä, perheenä.

On ehkä poikkeus populaarianimaatioiden joukossa, että Lilo & Stitch pysyttelee huikeasta juonenkehittelystään huolimatta maan pinnalla niin, ettei se tunteista maailmaansa kyyneliin asti. Jopa elokuvan loppu pysyy tässä mielessä kohtuudessa.

– Jari Sedergren 21.3.2017