BATTLE ROYALE (2000)

Batoru rowaiaru
Ohjaaja
Kinji Fukasaku
Henkilöt
Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Tarô Yamamoto, Chiaki Kuriyama, Beat Takeshi
Maa
Japani
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
113 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Koshun Takamin romaanista
Ikäraja

Populaarimestari Kinji Fukasakun myöhäistuotannon helmi on japanilaisnuorten eloonjäämispeliä kuvaava toimintadystopia, Nälkäpeli-franchisen oletettu esikuva. Myös gameshow-isäntänä tunnettu Beat Takeshi tuo pelinrakentajan rooliinsa itseironiaa melankolisin maustein. Nuorison edustaja Chiaki Kuriyama eteni Quentin Tarantinon Kill Billiin.

***

Nuorisolle suunnattu Battle Royale on Toei-studion veteraaniohjaajan Kinji Fukasakun (1930-2003) 61. elokuva, kohuttu ja kiistelty kassamagneetti. Se toi Fukasakulle enemmän kansainvälistä mainetta kuin hänen kaikki aikaisemmat elokuvansa yhteensä.

Ohjaajan pojan Kenta Fukasakun käsikirjoittama Battle Royale perustuu Koushun Takamin mustalla huumorilla maustettuun kauhuromaaniin opettajasta, joka pakottaa autiolle saarelle eristetyt oppilaansa brutaaliin eloonjäämispeliin. Romaani sjoittuu kuvitteelliseen totalitaristivaltioon, mutta elokuvaversion tapahtumapaikka on korostetusti nykyajan tai lähitulevaisuuden Japani. Battle Royalen teemat ­– sukupolvien väliset kaunat sekä yksilön ja valtion ristiriidat – ovat täysin yleismaailmallisia, mutta elokuva sisältää monia viittauksia Japanin historian ongelmakohtiin, alkaen lapsisotilaiden käytöstä toisen maailmansodan loppuvaiheissa.

Toisiaan vastaan pakotettujen 41 nuoren todellista vastustajaa esittää mediahahmo ja palkittu elokuvantekijä Beat Takeshi eli Takeshi Kitano, joka aloitti ohjaajanuransa 1980-luvun lopulla, kun poliisielokuvan Violent Cop (Sono otoko, kyobo ni tsuki, 1989) alkuperäinen ohjaaja Fukasaku jätti projektin väliin kiireittensä takia ja pääosanesittäjä Takeshi ohjasi elokuvan itse. Battle Royalessa Beat Takeshin roolihahmo on katkeroitunut opettaja, ”sattumalta” nimeltään Kitano. Onko Battle Royalen Kitano siis yhtä kuin Takeshi Kitano? Yhtäläisyyksiä löytyy: molemmat harrastavat naivististen maalausten tekemistä, ja Kitanon aikakauslehtikolumneissaan esittämät mielipiteet siitä, kuinka ”kaikki nykynuoret pitäisi tappaa” vastaavat Battle Royalen provosoivia asetteluja.

Elokuva ei kuitenkaan ole sukupolvien sodassa kenenkään puolella – tarkoitus on vain potkia kaikenikäiset hereille ja paljastaa, mitä kätkettyjä luonteenpiirteitä, heikkouksia ja vahvuuksia ihmisistä paljastuu ääritilanteissa. Voiko suojattua elämää viettäneissä nykynuorissa olla samanlaista rohkeutta ja kestävyyttä kuin toisen maailmansodan sankareissa, tai pystyvätkö he samanlaiseen yhtenäiseen vastarintaan ja solidaarisuuteen kuin 1960-luvun radikaalit?

Kenta ja Kinji Fukasakun yhdessä ohjaaman Battle Royale II:n (2003) lehdistötilaisuudessa Kinji Fukasaku ilmoitti sairastavansa parantumatonta eturauhassyöpää, johon hän menehtyi 12. tammikuuta 2003.

– Lauri Lehtinen 28.1.2004