ENNEN KESKIYÖTÄ (1983)

10 to Midnight/10 före midnatt
Ohjaaja
J. Lee Thompson
Henkilöt
Charles Bronson, Wilford Brimley, Geoffrey Lewis
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Riisuutuvia naisia puukottava salskea sarjamurhaaja saa peräänsä Charles Bronsonin esittämän veteraanikytän. Bronsonin uran loppupään hoviohjaaja J. Lee Thompson vääntää jännityselokuvan reilulle sleaze-kierteelle. Ehtaa Cannon-tavaraa.

***

Psykopaattinen luuseri, joka ei pääse panemaan, palaa kostamaan hänet torjuneille naisille tappamalla heidät ilman vaatteita – siis murhaaja on ilman vaatteita… ja no, yleensä myös naiset. Asiat mutkistuvat, kun hän ottaa kohteekseen Charles Bronsonin tyttären. Bronson on poliisi, joka ei pelaa sääntöjen mukaan eikä pelkää ottaa lakia omiin käsiinsä. Voit luultavasti täyttää loput, mutta se, mitä kuvittelet, ei ole läheskään yhtä sekopäistä kuin mitä elokuvassa todella tapahtuu.

Kyse ei ole siitä, että Ennen keskiyötä olisi äärimmäisen graafinen. Mutta kuvasto täysin alastomasta miespuolisesta sarjamurhaajasta stalkkaamassa ja teurastamassa alastomia tai vähäpukeisia naisia aiheuttaa katsojalle sellaista epämukavuuden tunnetta, joka on harvinaista 1980-luvun slasher-genressä. Tämän elokuvan tappaja ei pue ylleen naamiota, hän ei pue ylleen mitään. Murhaajan ja hänen uhriensa välillä on sellaista groteskia intiimiyttä, jota ei Jason Voorheesin tai Michael Myersin kanssa heru.

– Christopher Bickel, Dangerous Minds (dangerousminds.net)

Suomessa Ennen keskiyötä tuotiin teatterilevitykseen ns. kalsariversiona, jonka vaihtoehtoisissa otoksissa kaikki alastomuus oli peitetty poikkeuksellisen tökerösti. Esim. murhaajan kalsarit vaihtoivat väriä kesken kaiken. Myös väkivallan osalta kalsariversio oli miedompi. Kotitallenteilla ja televisiossa elokuva on Suomessa nähty normaalina nakuversiona (videolla pienin leikkauksin). Digiaikana kalsariversiota ei tiettävästi edes ole julkaistu tallenteena missään päin maailmaa.

Ruotsissa elokuva tuli teatterilevitykseen nakuversiona, jota Statens biografbyrå oli leikannut kolmesta kohtauksesta. Svenska Filminstitutet liitti nämä sensuuripoistot takaisin esityskopioon Kino Reginan vuoden 2022 näytöksiä varten.

– Antti Suonio 1.3.2022