MOGAMBO (1953)

Ohjaaja
John Ford
Henkilöt
Clark Gable, Ava Gardner, Grace Kelly, Donald Sinden
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
115 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Wilson Collisonin näytelmästä
Ikäraja

Keniassa ja Ugandassa kuvattu ihmissuhdedraama, jossa antropologin (Donald Sinden) vaimo Linda (Grace Kelly) ja seikkailijatar Eloise (Ava Gardner) ovat toistensa vastakohdat. Sirkuksiin ja eläintarhoihin eläimiä metsästävänä safarin omistajana nähdään Clark Gable, joka näytteli saman roolin elokuvan alkuperäisversiossa Saigonin kaunotar (Red Dust, 1932). Paikallinen musiikki rytmittää elokuvaa, josta Kelly palkittiin parhaan sivuosan Golden Globella.

Huom! Elokuvan toinen esitysaika on vaihtunut. Uudet näytösajat ovat ti 13.9. klo 18.40 & pe 30.9. Pahoittelemme muutosta. Jo ostetut liput käyvät näytökseen sellaisenaan. Voit myös halutessasi peruuttaa tai vaihtaa lipun muihin näytöksiin joko Kino Reginan lippukassalla tai osoitteessa asiakaspalvelu@eventio.fi

***

John Ford (1894-1973) on yksi maineikkaimmista elokuvantekijöistä kautta aikojen. Tunnetuimmat työnsä hän teki lännenelokuvien parissa tähtenään usein John Wayne. Fordin luomia mestariteoksia ovat mm. Hyökkäys erämaassa (1939), Vihan hedelmät (1940), Vihreä oli laaksoni (1941), Aavikon laki (1946), Vaitelias mies (1952), Etsijät (1956) sekä Mies joka ampui Liberty Valancen (1962). Ford on ollut erityisen arvostettu muiden ohjaajien parissa, sillä suuren ihailunsa Fordin tuotannolle ovat esittäneet niin Ingmar Bergman, Federico Fellini, Jean-Luc Godard, Alfred Hitchcock, Satyajit Ray, Stanley Kubrick, Akira Kurosawa, Jean Renoir, Orson Welles, Steven Spielberg, George Lucas kuin Martin Scorsesekin.

Vuonna 1953 Ford ohjasi peräti kaksi erityyppistä elokuvaa, amerikkalaisen draamaelokuvan …ja aurinko paistoi sekä ohjaajalleen epätyypillisesti Afrikan eksoottiselle savannille sijoittuvan Technicolor-värijärjestelmää hyödyntävän seikkailullisen ja romanttisen kolmiodraaman Mogambon. Näyttelijöiksi tähän Keniassa, Tansaniassa, Ugandassa, Kongossa ja studioilla Englannissa kuvattuun teokseen Ford sai aikansa suuret karismaattiset elokuvatähdet Clark Gablen, Ava Gardnerin ja Grace Kellyn. Itse elokuvana Mogambo on uusintaversio Victor Flemingin (Ihmemaa Oz, Tuulen viemää) ohjaustyöstä Saigonin kaunotar (1932), jossa myös pääosaa esitti Clark Gable.

Victor Marshwell (Gable) johtaa suurta metsästykseen ja eläinkauppaan liittyvää liiketoimintaansa syvällä Afrikan sydämessä. Kumppaneinaan hänellä on sympaattinen John ”Brownie” Brown-Pryce (Philip Stainton) ja juoppo Boltchak (Eric Pohlmann). Kuvioihin saapuu myös Eloise ”Honey Bear” Kelly (Ava Gardner), joka haluaa saada yhteyden rikkaaseen maharadža-ystävään. Seikkailijatar-Eloise yrittää voittaa itselleen Victorin kiintymyksen. Savannille ilmaantuvat myös englantilainen antropologi Donald Nordley (Donald Sinden) ja hänen vaimonsa Linda (Grace Kelly). Donald haluaisi keskittyä gorilloiden tutkimiseen. Koska Linda elää keskellä intohimotonta avioliittoa, hän kiinnostuu Victorista, joka rakastuu ja jättää Eloisen huomiotta, mutta tämä ei anna periksi helpolla. Mogambo tarkoittaa swahilin kielellä intohimoa ja sitä riittää koko Fordin elokuvan ja kolmiodraaman ajan. Clark Gablen olemus ja läsnäolo saa naiset polvilleen. Ylikuumentuneet tunteet korostuvat elokuvassa ja kokonaisuutta värittävät myös Afrikan luonto ja heimot, villieläimet, monsuunisateet, alkeellinen mutta kodikas mökki ja metsästäjän elämä.

Puutteistaan huolimatta Mogambo edustaa vanhan ajan Hollywoodin elokuvantekoa kaikkein upeimmillaan. Ford matkusti kuvaamaan Afrikkaan asti, vaikka oli viehtynyt USA:n Monument Valleyhin. Paikallisten heimojen musiikkia kuullaan elokuvassa lukuun ottamatta Ava Gardnerin pianolla soittamaa osuutta. Mogambo oli aikanaan menestysteos tuoden 8,3 miljoonan lipputulot budjetin ollessa 3,1 miljoonaa. Ava Gardner ja Grace Kelly tekivät erityisen vaikutuksen ja saivat molemmat rooleistaan Oscar-ehdokkuudet. Mogambo oli ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi brittiläisessä BAFTA-gaalassa. Grace Kelly puolestaan huomioitiin hienosta sivuosasuorituksestaan Golden Globella. Seuraavaksi vuorossa Kellyn uralla olivat ikimuistoiset esiintymiset Alfred Hitchcockin ohjauksessa elokuvissa Täydellinen rikos (1954), Takaikkuna (1954) ja Varkaitten paratiisi (1955) sekä avioituminen Monacon ruhtinaan Rainierin kanssa vuonna 1956.

–  Ace Black Blogin ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 13.9.2022