REMO – ASEETON JA VAARALLINEN (1985)

Remo Williams: The Adventure Begins/Remo Williams: Unarmed and Dangerous/Remo - vapenlös och farlig
Ohjaaja
Guy Hamilton
Henkilöt
Fred Ward, Joel Grey, Wilford Brimley
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
116 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
pohjautuu Richard Saprin ja Warren Murphyn romaaneihin
Ikäraja

Rivipoliisi saa uuden elämän CURE-järjestön terminaattorina, jonka korealainen kamppailuguru kouluttaa käveleväksi aseeksi. Pulp-kirjallisuuden ykkösnyrkki Remo siirtyi valkokankaalle 007-konkari Guy Hamiltonin ohjauksessa. Vapaudenpatsaan huipulle johtava seikkailu on ilahduttava toimintapaketti, jonka voimaballadi saa takatukan kasvamaan. Markkinoinnissa ei unohdettu, että ”Remo treenaa itsensä huippukuntoon Puma-verkkareissa”.

***

Warren Murphyn ja Richard Sapirin suosittuihin Remo-kioskikirjoihin perustuva elokuva ilmestyi Yhdysvalloissa nimellä Remo Williams: The Adventure Begins. Euroopan levityksessä seikkailun englanninkielinen nimi vaihtui muotoon Remo: Unarmed and Dangerous. Tuotantokoneiston usko siihen, että tarina jatkuisi elokuvasta toiseen, ei kantanut kotimarkkinoiden ulkopuolelle.

USA:n hallituksen salaiseen CURE-yksikköön kuuluvalla Remo Williamsilla on harvinaisen laajat suoran toiminnan oikeudet ja fiktiivisestä korealaisesta Sinanju-kamppailuperinteestä nousevat uskomattomat fyysiset taidot. Murphyn ja Sapirin agenttikirjat ovat ironialla maustetussa armottomuudessaan kuin James Bondin villejä steroidiserkkuja. Verta ja luita huolella esitelleen kirjoittajakaksikon strategia tuo mieleen Mickey Spillanen, jonka sangen elokuvamaiset dekkarit olivat normielokuvia väkivaltaisempia.

Jos ajattelemme Remo-kirjoja kielletyn toimintaelokuvahedelmän tekstiversioina, ne olivat sitä erityisesti 1970–1980-luvun Suomessa, jossa Valtion elokuvatarkastamo suhtautui kaikkiin kamppailulajisankareihin torjuvasti ja käski poistaa häijyjä fyysisiä detaljeja myös K18-ikärajan elokuvista. Kirjasarja ei jättänyt muitakaan tabuja tönimättä, sillä se tihkui neuvostovastaisuutta ja seksiä. Koska Suomessa ei ollut Valtion kirjatarkastamoa, Remon epäkorrekteja seikkailuja oli laillisesti tarjolla kaikenikäisille kohtuuhintaan vuodesta 1977 alkaen. Sinanju-toiminta herätti keskustelua peruskoulun välitunneilla siinä määrin, että Murphyn ja Sapirin voidaan katsoa onnistuneen poikien lukuinnon herättämisen tärkeässä tehtävässä.

Kirjoihin verrattuna elokuvaversio Remo: Aseeton ja vaarallinen näyttäytyy vähemmän yliampuvana mutta omalla tavallaan luonteikkaana hyvän mielen viihteenä. Orion-tuotantoyhtiö halusi rakentaa Remosta ”sinipunavalkoisen James Bondin” ja kiinnitti ohjaajaksi neljä Bond-elokuvaa tehneen Guy Hamiltonin (007 ja Kultasormi, Timantit ovat ikuisia, Elä ja anna toisten kuolla, 007 ja kultainen ase). Perusmieshenkinen Fred Ward sai pääosan, jota myös isompiin tuotantoihin pyrkinyt karatetähti Chuck Norris oli havitellut. Tiettävästi Warren Murphy koki adaptaation pehmoiluna ja kommentoi sitä tokaisulla ”They could have made Rambo, instead they made Dumbo” (Richard Meyers: Great Martial Arts Movies).

Tarinan alussa päähenkilö on newyorkilainen rivipoliisi, jonka lavastettu kuolema johtaa uuteen henkilöllisyyteen ja agentti-identiteettiin. Teräväkielinen vanha Sinanju-mestari Chiun kouluttaa Remosta yli-inhimillisen toimintasankarin. Treenikohtaukset ovat suhteellisen realistisia eivätkä vastaa kysymykseen, miten Remo oppii väistelemään luoteja ja juoksemaan veden pinnalla. Karate Kidin oppipojan ja eksentrisen mestarin asetelma lienee lisännyt elokuvantekijöiden kiinnostusta Remoon ja Chiuniin. Joel Grey sai Golden Globe -ehdokkuuden korealaisen Chiunin osasta, joka nykyään roolitettaisiin näyttelijän etnisen taustan pohjalta. Syvempi representaation pulmatiikka avautuu siitä, että Sinanju on kioskikirjailijoiden fantasia, jolla on yhtä vähän tekemistä korealaisen kulttuurin kanssa kuin joulupukilla pohjoissuomalaisuuden kanssa.

Jatko-osaksi vuodaan laskea vuoden 1989 televisiotuotanto Remo Williams: Prophecy, pilottijakso vailla tv-sarjaa. Pääosaa esitti Jeffrey Meek ja Chiunin roolin sai brittinäyttelijä Roddy McDowall.

– Lauri Lehtinen 20.2.2024