ADAPTATION. MINUN VERSIONI (2002)

Adaptation.
Ohjaaja
Spike Jonze
Henkilöt
Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
115 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Käsikirjoitus Charlie Kaufman Susan Orleanin romaanista The Orchid Thief
Ikäraja

Charlie Kaufman palkataan epämukavaan ja haastavaan tehtävään sovittamaan Susan Orleanin orkideoiden kasvattajasta kertova menestyskirja elokuvaksi. Metatasoilla leikkivä komedia kirjasovituksen vaikeudesta sai Kaufmanin kirjoittamaan itsensä sisään elokuvaan. Jotta todellisuus ei tulisi liian lähelle, käsikirjoittaja Kaufmanin piinana on hänen sepitetty kaksoisveljensä.

***

Ennen kuin Tina Brown jätti virkansa The New Yorkerin toimituksessa, hän lähetti kirjoittaja Susan Orleanin Floridaan. Siellä Orleanin tehtävänä oli seurata outoa John Larochen tapausta. Laroche, kasvien myyjä, oli tullut tunnetuksi kolmen seminole-heimoon kuuluvan intiaanin kanssa vuoden 1994 pidätyksestään yrittäessään varastaa harvinaisia orkideoita Floridan Fakahatchee Strand State Preserven alueelta. Orleanin vuoden 1998 romaanista The Orchid Thief: A True Story of Beauty and Obsession kehittyi kotimaassaan todellinen myyntimenestys. Aihe alkoi myös kiehtoa omaperäistä käsikirjoittajalahjakkuutta Charlie Kaufmania ja elokuvaksi idea syntyi Adaptation. Minun versioni -teoksen muodossa vuonna 2001. Kaufman oli hurmannut ja taituroinut jo aiemmin paljon huomiota saaneella, pähkähullulla Being John Malkovichilla (1999). Tuolloinkin elokuvan ohjaaja oli  Spike Jonze.

Adaptation. Minun versioni kuvaa Charlie Kaufmanin (Nicolas Cage) sisäistä kriisiä saattaa romaani ja käsikirjoitus valkokankaalle. Näin Kaufman ujuttaa oman minänsä osaksi elokuvaa. Orlean kuvailee puolestaan romaaninsa sivuilla Larochen (Chris Cooper) orkideoiden kloonaamisen prosessia romanttiseksi kamppailuksi, intohimoksi omistaa ja saattaa markkinoille palanen erämaata. Adaptation. Minun versioni onkin taiteilijoiden tekemä elokuva taiteilijoille ja tärkeää tässä kudelmassa on tekijöiden ja kohteiden, niin todellisten kuin kuviteltujen väliset suhteet, yhteydet niin Donald Kaufmanin ja Charlie Kaufmanin, Charlie Kaufmanin ja Susan Orleanin sekä Susan Orleanin ja John Larochen välillä.

Jonzen elokuvassa keskelle Charlien luovaa prosessia mukaan kuvioihin astuu lisäksi Kaufmanin kuvitteellinen kaksoisveli  Donald, Cage kaksoisroolissa. Kun Being John Malkovich on vielä tuotannossa, Charlie pähkäilee uuden haasteen kimpussa. Hänen luokseen muuttanut Donald puolestaan haluaa myös käsikirjoittajaksi, mutta hänen kiinnostuksensa kohteena on ainostaan tehdä halpoja Hollywood-trillereitä. Elokuvan edetessä yhtä uskomatonta ja salaperäistä kuin yksityiskohdat orkideoita kuhisevan Floridan rämeen taustalla on prosessi, jossa Charlie Kaufmanista voi tulla jotain sellaista, mitä Donald Kaufman edustaa.

Sekä Nicolas Cagelle että ohjaaja Spike Jonzelle on ominaista sekä yhteistä huimapäisyys ja kaksi vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa kolme heistä onnistuu saamaan irti mitä uskomattomimmat tekniset stuntit oman aikansa elokuvassa. Nicolas Cage ei vain tulkitse näitä kahta kiukkuisaa ja epävakaata veljeshahmoa, joista kehittyy entistä monimutkaisempia elokuvan edetessä ratkaisua kohti, vaan myös Spike Jonze onnistuu pitämään kaiken saumattomasti hallinnassaan. Katsojan vakuuttaa kuitenkin eritoten lopputuloksen vaivattomuus. Värikkäässä kokonaisuudessa hurmaavat lisäksi elokuvamaailmaan sijoittuvat henkilöt, Tilda Swinton tuottajana ja Maggie Gyllenhaal meikkitaiteilijana sekä Meryl Streep keskeisen kirjailija Susan Orleanin roolissa.

–  Ed Gonzalesin (Slant Magazine), A.O. Scottin (New York Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2020