CANNABIS (1969)

Ohjaaja
Pierre Koralnik
Henkilöt
Serge Gainsbourg, Jane Birkin, Paul Nicholas, Curd Jürgens
Maa
Ranska/Saksa/Italia
Tekstitys
suom. tekstit/svenska texter
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Sekä Jane Birkin että Serge Gainsbourg kohoavat tähtiosiin tässä uutta, rosoista eurocoolia rakentelevassa thrilleripläjäyksessä, jonka pääpaino on pössyttelyn sijaan järjestäytyneen huumerikollisuuden kuvauksessa. Gainsbourgin ulvovat sähkökitarasoundit luovat potkua mafia- ja palkkamurhakuvioihin, jotka päätyvät unelmien ruumishuoneelle.

***

Vaikka Cannabis-elokuvan ohjaaja Pierre Koralnik on syntynyt Pariisissa (1937), hän on sveitsiläinen elokuvaohjaaja. Cannabiksen lisäksi hänet tunnetaan yhteistyöstä ranskalaisen chanson-laulaja Serge Gainsbourgin kanssa. Yhteistyö alkoi jo kolme vuotta aiemmin tv-musikaalissa Anna, jonka esiintyjiin kuuluivat Gainsbourgin lisäksi Godardin vaimo Anna Karina, Jean-Claude Brialy ja Marianne Faithfull.

Cannabis on saavuttanut ajankohtaista tunnettuutta pitkän ajan jälkeen mm. sen vuoksi, että japanilainen ohjaaja Takeshi Kitano on sanonut juuri tämän elokuvan merkinneen hänen elokuvateolleen paljon.

Serge Morgan on Yhdysvaltain mafialle työskentelevä palkkamurhaaja, joka puhdistaa kilpailijalle kuuluvan huumetalon asiakkaistaan verisesti. New Yorkissa tehdyn sopimuksen mukaisesti hän matkaa lentäen Pariisiin tarkoituksenaan turvata heroiinilähetyksen kulku. Lennolla hän tutustuu Janeen, suurlähettilään rikkaaseen tyttäreen. Orlyn lentokentällä maahantulosta vihiä saaneet ranskalaisen huumekuninkaan Henri Emeryn miehet haavoittavat häntä vakavasti. Morgan onnistuu pakenemaan ja piiloutuu Janen autoon ja pääsee hänen asuntoonsa – seurauksena seksiä, verta ja kuolemaa, sillä asiat eivät voi jäädä silleen… Asiaa mutkistaa sekin, että tarkastaja Berdeche on sekä Emeryn että Morganin jäljillä…

– Jari Sedergren 29.5.2007