MONTY PYTHONIN PAREMMAT PILAT (1971)


Monty Python -ryhmän ensimmäinen elokuva, alun perin yhdysvaltalaisyleisölle suunnattu Monty Pythonin paremmat pilat (And Now for Something Completely Different, 1971) sisälsi televisiosarjoista tuttuja sketsejä uudelleennäyteltyinä sekä Terry Gilliamin animaatioita.
***
Monty Python -ryhmän ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva syntyi alun perin Amerikan markkinoille tarkoituksena esitellä sikäläiselle yleisölle kotimaassaan tavattoman suosion saavuttanut komediatiimi parhaine sketseineen. Monet sketseistä ovat olleet oman aikansa legendoja; nyt ne on sidottu kokonaisuudeksi varsin osuvien animaatiojaksojen avulla, ja vaikka sikermä saattaa näyttää epätasaiselta, siitä voi vielä aistia Monty Pythonin alkuperäisen hengen, omaperäisen surrealismin, terävän ja riehakkaan anarkismin, joka ei kumarra auktoriteetteja eikä historian sankaritaruja.
Monty Pythonin paremmat pilat sisältää mm. ryhmälle tyypillistä kielisatiiria: näemme katkelmia 1970-luvun alun Lontoosta, jonne ”unkarilaiset” saapuvat ostamaan savukkeita mukanaan sanakirja, joka väistämättömästi aiheuttaa enemmän sekaannusta kuin yhteisymmärrystä. Kokonaisuuden toimivimpiin ideoihin kuuluu tarina ”mummojengistä”, ihmisten päälle hyökkäävistä mummoista, joiden perustelut ”pitsipukuiselle seniiliydelleen” saavat aidosti surrealistiset mittasuhteet. John Cleesen johdatuksella suunnitellaan ”kaksihuippuisen Kilimandzharon” valloitusta rakentamalla silta huippujen väliin. Lisäksi katsoja saa tutustua ”hammaslääketieteen Domino-teoriaan”, vitsiin joka tuhosi Hitlerin sekä romanttiseen tukkijätkään.
Vaikka Monty Python -huumorin runkona on paljolti parodia television kaavoista, se on tässäkin parhaimmillaan vastustamattoman hauskaa. Kaikkineen rosoineen ja epäonnistuneine piirteineen siinä on enemmän kuin puolessa tusinassa standardikomediassa. Satiirin kaikupohja saattaa olla brittitodellisuudessa ja -mytologiassa, mutta osoite ja viesti ovat selvät yli rajojen.
– Eri lähteiden mukaan ST