SALAISEN AGENTIN TUNNUSTUKSET (2002)

Confessions of a Dangerous Mind
Ohjaaja
George Clooney
Henkilöt
Sam Rockwell, Drew Barrymore, George Clooney, Julia Roberts, Rutger Hauer
Maa
USA/Saksa/GB
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
114 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
käsikirjoitus Charlie Kaufman Chuck Barrisin kirjasta
Ikäraja

George Clooneyn debyytti elokuvaohjaajana on sysimustalla huumorilla maustettu agenttitarina. Chuck Barris on menestynyt nuori televisiotuottaja, jonka CIA rekrytoi palkkamurhaajakseen. Clooneyn vankassa ohjauksessa syntyy tyylikäs ja menevä seikkailukomedia täynnä absurdeja tilanteita ja tähtinäyttelijöiden sivurooleja.

***

George Clooney (s. 1961) todistaa esikoisohjauksellaan Salaisen agentin tunnustukset (2002) hänellä olevan silmää, kykyä ja älyä näyttelemisen lisäksi myös elokuvantekemiselle. Käsikirjoittajana ilmiömäisen uran tehnyt omaperäinen taituri Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Tahraton mieli) on sitä vastoin loihtinut taas kutkuttavan kokonaisuuden pohjautuen tv-kasvo, showisäntä ja tuottaja Chuck Barrisin (1929-2017) elämään. Barris tuli tunnetuksi 1960-luvulla yhdysvaltalaisesta Napakympistä, The Dating Gamestä (1965-1986), vastanaineitten The Newlywed Gamesta (1966-1974) sekä myöhemmin kykyjä vailla olevia esiintyjiä yleisölle tarjonneesta The Gong Showsta (1976-1980). Barris paljasti myöhemmin omaelämäkertansa sivuilla hänellä olleen rinnakkaisura CIA:n agenttina ja palkkatappajana. Napakymppimatkojen yhteydessä esiliinana toimiessaan hän hoiti jopa CIA:n  tappokeikkoja eri puolilla maailmaa. Yksi elokuvassa tapahtuvista napakymppikeikoista on sijoitettu tapahtuvaksi ”Helsinkiin”.

Elokuvan päähenkilö Barris (Sam Rockwell) käy läpi päässään kokemusmaailmaa mielipuolisuuden ja epätoivon välillä ja Rockwell tekee valloittavan säkenöivän näyttelijäsuorituksen ilmaistessaan tämän rakastettavankin roolihahmon hämmentävää olotilaa kaiken keskellä. Rockwell palkittiinkin ansiokkaasta työstään Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2003 Hopeisella Karhulla parhaana miespuolisena näyttelijänä. Barrisin henkilöhahmo tuntee elokuvan aikana myös vetoa hippi-Pennyyn, esittäjänään Drew Barrymore yhdessä tähänastisen uransa onnistuneimmista roolisuorituksistaan. Ohjaajana elokuvassa kunnostautuva George Clooney sai myös moninkertaisen kollegansa Julia Robertsin näyttelemään elokuvassaan. Clooney esiintyy itse puolestaan kaikkitietävän Jim Byrdin osassa.

Alun perin Barrisin vuoden 1984 julkaistuun omaelämäkertaan perustuvan elokuvaversion oli tarkoitus valmistua jo 1980-luvun lopulla. Ohjaajaksi suunniteltiin tuossa vaiheessa Bryan Singeriä ja tässä suunnitelmassa pääosaan ensisijaisena kiinnityksenä oli Johnny Depp, mutta hanke lopulta kaatui. Myöhemmässä vaiheessa, kun Kaufman oli mukana ja vuonna 1997 saanut käsikirjoituksensa valmiiksi Curtis Hanson (L.A. Confidential, Wonder Boys) oli jo melkein aloittamassa ohjaustyötä. Tähän ohjaukseen oli tulossa näyttelijäksi puolestaan Sean Penn, Drew Barrymoren ja George Clooneyn ollessa jo tuolloin mukana kuvioissa. Koko hankkeen historia ja suunnittelu oli kaiken kaikkiaan värikästä, sillä ennen toteutusta ohjaajiksi oli vähällä tulla sellaisia nimiä kuin P.J. Hogan, Sam Mendes, David Fincher, Darren Aronofsky sekä Brian De Palma. Pääosaan olivat pääsemässä melkein Mike Myers, Russell Crowe, Kevin Spacey, Ben Stiller ja Edward Norton.

Yhdessä lavastaja James D. Bisselin ja jo ohjaajan kanssa menestysteoksessa Kolme kuningasta yhteistyötä tehneen elokuvaaja Newton Thomas Sigelin kanssa Clooney muodostaa Salaisen agentin tunnustuksissa vakuuttavan tiimin. Vaikutteita työlleen Clooney haki ohjaajista niin Steven Soderberghilta, Coenin veljeksiltä, Sidney Lumetilta kuin Mike Nicholsiltakin. Myös 1960-luvun spagettiwesterneistäkin tutut tyylilliset ratkaisut, 1970-luku käsivarakameroineen, elokuvista Bob Fossen Syke ei sammu (1979) sekä Alan J. Pakulan 1970-luvun ohjaukset Klute – rikosetsivä (1971) ja Ansa – Parallax View (1974) toimivat inspiraation lähteinä.  Kaufmanin jälleen taidolla luomassa tarinassa yhdistyvät niin politiikka, komedia ja vihan tunteetkin. Clooneyn toimiessa elokuvantekijänä lopullisessa, pätevässä, myönteiset kritiikit saaneessa ja varsin menestyneessäkin ohjauksessa tosin juuri käsikirjoittaja Kaufmanin ääni teoksen varsinaisena auteurina dominoi vahvasti elokuvakerrontaa.

– Antti Alasen (Elokuvaopas, Pitkät elokuvat/Mitä, missä, milloin), Elvis Mitchellin (The New York Times), Nathan Rabinin (A.V. Club) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2021