MANAAJAN TALO (1975)

La casa dell'esorcismo/Det förbannade huset/The House of Exorcism
Ohjaaja
Mario Bava, Alfredo Leone
Henkilöt
Elke Sommer, Telly Savalas, Robert Alda
Maa
Italia/Espanja/BRD
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
English version
Ikäraja

Mario Bavan runolliseen Lisa e il Diavolo -teokseen (1972) lisättiin tuottajan käskystä Manaaja-vaikutteinen rujo kehyskertomus. Manaajan talo on uniikki, kaksijakoinen kokonaisuus, joka tuntuu tahattomasti kuvaavan sielukkaan taiteen ja räikeän tuotteistamisen taistelua. Unenomainen eleganssi vuorottelee eritteillä ja sammakoilla läträämisen kanssa.

***

Mario Bavan alkuperäinen Lisa e il Diavolo oli tenhoavan kaunis runo rappiosta ja kuolemasta. Se kertoi Lisan (Elke Sommer) hallusinatorisista kokemuksista – hän kohtaa kaksoisolentonsa vahanukkena ja tapaa Leandron (Telly Savalas) joka muistuttaa kiehtovan maalauksen paholaista.Hän lähtee karkuun ja jää ansaan syrjäiseen kartanoon, jossa hän kohtaa mädäntyviä ruumiita ja omituisia henkilöitä, joukossa tikkunekkua imeskelevä Leandro hovimestarina. Lisa saa selville, että hän on kartanonherran uskottoman ex-rakastajattaren kaksoisolento. Rakastajattaren ruumista säilytetään kasvien täyttämässä huoneessa, josta käsin sokea matriarkka (Alida Valli) levittää neuroottista läsnäoloaan kaikkialle. Alkaa tapahtua murhia, ja Lisa karkaa lentokentälle. Lentokoneen pilotti on Leandro…

Kuolemanrakkauden sairaalloinen tunne tihkuu elokuvan huokosista. Bavan kamera hellii verhoja ja vainajia. Öiset ulkokuvat ovat hillittömän outoja, ja ohjaajan sairas romantiikka tuo niihin väkevää kauneutta. Kuolemanrakkauden vaikuttavin ilmaus on mukana elokuvan kaikissa versioissa: sankari lempii pyörtynyttä Lisaa vuoteessa, petikaverina myös ex-rakastajattaren mädäntyvä ruumis.

Bavan uran lopulla kalmalyriikan mestarin teokset pääsivät vain vaivoin julki. Jotkin jäivät kokonaan esittämättä, toiset telottiin torsoiksi. Lisa e il Diavolo / La casa dell’esorcismo on erityisen vaikea tapaus: hienon alkuperäisteoksen muutettu versio sisältää latteaa Manaaja-jäljittelyä, jossa Robert Alda irvistelee pappina yhdessä huoneessa ja Elke Sommer oksentaa sammakkoja, kiroilee ja lennättää esineitä toisessa huoneessa. Lisäkohtauksilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen elokuvan kanssa. Yrjökohtaukset korvaavat alkuperäisteoksen lyyrisimmät jaksot ja tuhoavat elokuvan suggestiivisen rytmin. Teurastuksesta vastasi Leone, joka myös ”ohjasi” lisäkohtaukset.

Bavan hienon alkuperäisen Lisa e il Diavolon on Suomessa tuonut nähtäväksi MTV3 kesällä 1997.

– Lähteenä Aurum Film Encyclopedia: Horror (toim. Phil Hardy, 1983, 1993, 1996) ym. AA 13.1.2001