HAASTAJA (1975)

Hard Times/Utmanaren
Ohjaaja
Walter Hill
Henkilöt
Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Walter Hillin (The Warriors) esikoisohjauksessa Charles Bronson loistaa kovanyrkkisenä kulkurina, joka kohtaa laittomia katutappeluja junailevan promoottorin (James Coburn) 1930-luvun New Orleansissa.

***

Haastaja on käsikirjoittajana elokuva-alalle astuneen Walter Hillin (s. 1942) ensimmäinen oma ohjaustyö. Tunnetuimman tekstinsä hän kirjoitti Sam Peckinpahin elokuvaan Pakotie (The Getaway, 1972). Hillin parhaat elokuvat ovat uran alkuvaiheessa valmistuneet Keikkakuski (The Driver, 1978), The Warriors (1979) ja Liekehtivät kadut (Streets of Fire, 1984).

Haastaja sijoittuu 1930-luvun lamavuosien New Orleansiin. Charles Bronson näyttelee laittomilla katutappeluilla elantonsa hankkivaa Chaneyta, jonka otteluita järjestelee uhkapeluri Speed (James Coburn). Hillin ensimmäiset, hyvin miehiset ja väkivaltaiset elokuvat kaihtavat henkilöidensä psykologisointia. Keikkakuskissa hän ei edes anna keskushahmoille nimiä. Haastajassa Chaneylle ei ole kirjoitettu mitään historiaa. Hän on ilmeetön ja vähäpuheinen sankari, jonka eletty elämä näkyy kasvojen uurteissa.

Hill vertaa elokuviaan musiikkiin. Hän ei edellytä henkilöiltään uskottavuutta. Heitä voi tarkastella vain tekojen kautta. Teemat ovat tuttuja westernistä ja rikoselokuvasta: lojaalisuus, ystävyys ja petos. Chaney on kirjoitettu yksinäiseksi myyttiseksi sankariksi.

Haastaja on huolellista ajankuvaa. Philip Lathrop kuvaa kohtaukset taulumaisesti, kameraa liikuttamatta. Peckinpahin elokuvien näyttelijä Strother Martin on tappeluporukan medisiinarin roolissa.

– Pentti Kejonen, Kaleva 11.7.2002. Antti Suonio 10.2.2022