PELASTUSPARTIO BERNARD JA BIANCA (1977)

The Rescuers/Bernard och Bianca
Ohjaaja
Wolfgang Reitherman, John Lounsbery, Art Stevens
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
tuotanto: Walt Disney Productions * pohjautuu Margery Sharpin kertomuksiin * original in English
Ikäraja

Pelastuspartio Bernard ja Bianca tuli nimensä mukaisesti hätiin, kun Disney-yhtiön taloudellinen tilanne näytti vuonna 1977 huonolta. Vauhdikkaassa, tosiystävyyttä ja rohkeutta kuvaavassa elokuvassa on suuri sydän, ja se tehtiin isolla budjetilla. Ilmestymisaikanaan se oli monien mielestä parasta, mitä Disney oli tuottanut vuosikymmeneen ja palautti uskon yhtiön taikaan.

***

Vuonna 1977 Disney-studion taloudellinen tilanne näytti huonolta. Mutta sitten tuli ensi-iltaan nimeltään kirjaimellisesti hyväksi enteeksi osoittautuva Pelastuspartio Bernard ja Bianca. Sen lipputuotto oli 16,3 miljoonaa dollaria ensimmäisellä kotimaan levityskierroksella, ja ulkomailta sen tuotto kohosi ennätysmäisiin 31,2 miljoonaan dollariin. Sen teossa Disneyn vanhan kaartin kanssa yhteistyöhön tuli uusia kykyjä, jotka olivat tulleet mukaan studion koulutusyksikön kautta.

Bernard ja Bianca merkitsi tervetullutta paluuta animaatio- ja tarinatyyliin, jollaista Disneyllä ei ollut nähty 1960-luvun alun jälkeen. Margery Sharpin lastenkirjoihin perustuva elokuva kertoo kahden hiiren seikkailuista heidän yrittäessään pelastaa Penny-nimistä orpotyttöä ahneen Madame Meduusan, hänen häijyn apurinsa herra Nupin ja heidän henkivartija-alligaattoriensa Brutuksen ja Neron kynsistä. Hiiret saavat asiantuntevaa apua lentäjänasuiselta albatrossi Orvilta, Ruffe-kissalta, kokonaiselta suon eläinten armeijalta sekä urhealta Evinrude-sudenkorennolta, joka toimii moottorina. Monien jännittävien seikkailujen jälkeen pikku eläimet saavat yliotteen Madame Meduusasta ja tekevät tyhjäksi hänen yrityksensä saada käsiinsä Paholaissilmä-timantti.

– Richard Hollissin ja Brian Sibleyn mukaan (The Disney Studio Story, 1988) AA 1991