TERÄSHERMO (1975)

Breakout/Stålnerver
Ohjaaja
Tom Gries
Henkilöt
Charles Bronson, Robert Duvall, Jill Ireland
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
92 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Helikopteripilotti (Charles Bronson) palkataan pelastamaan meksikolaisessa tyrmässä viruva syytön mies (Robert Duvall). Suosionsa huipulla Bronson toi rooliinsa rentoa huumoria. Mainion hahmogallerian täydentävät Bronsonin puoliso Jill Ireland sekä Randy Quaid, Sheree North, Emilio Fernández ja John Huston.

***

Charles Bronson (1921– 2003) näytteli Tom Griesin ohjaamassa Teräshermossa (1975) vuosi sen jälkeen, kun valtaisasti menestynyt Michael Winnerin Väkivallan vihollinen oli tehnyt lopullisesti näyttelijästä megaluokan tähden. Teräshermo on ehkä vähemmän tunnettu teos, mutta sellaisenaan hauskojakin tilanteita sisältävä vankilapakodraama, joka ansaitsee tulla välillä uudelleenarvioitavaksi. Jay Wagoner (Robert Duvall) lähetetään syyttömänä vankilaan isoisänsä (John Huston) toimesta. Meksikolaisessa ankeassa, pimeässä ja kosteassa vankeudessa karkaamisen tai vapautuksen mahdollisuudet ovat pienet. Wagonerin vaimo Ann (Jill Ireland) on epätoivoinen tilanteessa ja ottaa yhteyttä Bronsonin esittämään lentäjä Nick Coltoniin, joka yrittääkin pelastaa tämän miehen vapauteen.

Elokuvana Teräshermo on vanhan ajan kovapintainen toiminnallinen tyylinäyte ja edustaa Charles Bronsonin karismaa parhaimmillaan. Vaikka Teräshermo sisältää vähemmän toimintaa kuin useat Bronsonin tähdittämistä töistä, on siinä myös mukana monia vaikuttavia stuntteja. Teräshermon eduksi voidaan lukea myös sen hienot kuvauspaikat sekä mahtava näyttelijäkaarti. Huolimatta siitä, että tapahtumapaikkana on Teksasin ja Meksikon raja, on elokuva kuvattu suurimmaksi osaksi Kaliforniassa, Espanjassa ja yllättävästi jopa Ranskassa, jonne vankilakohtaukset sijoitettiin. Näyttelijät luovat energisillä suorituksillaan mainiota elokuvaa. Jill Ireland on erityisen hyvä, Randy Quaid ja John Huston vakuuttavat myös rooleissaan, mutta Bronson varastaa shown. Hän on leikkisäkin verrattuna muihin töihinsä ja jopa nauraa tässä elokuvassa!

Tom Gries (1922-1977) ohjasi uransa aikana yhteensä peräti 70 elokuvaa tai tv-sarjan jaksoa. Enimmäkseen elämäntyönsä Gries teki tv:n puolella, mutta vastasi myös elokuvista kuten Will Penny – yksinäinen (1967) ja Havaiji liekeissä (1970). Gries teki myös yhteistyössä Bronsonin kanssa toisen yhtä hyvän elokuvan samana vuonna Teräshermon kanssa nimeltä Särkyneen sydämen sola (1975). Teräshermossa Gries on löytänyt suurimmaksi osaksi oikean otteen ja tasapainon ohjauksessaan.

Auringonpaahtama miljöö antaa Griesin teokselle myös westernin vivahteen. Lisäksi Teräshermo edustaa lajityypiltään vankilaelokuvia. Vaikka monet kriitikot pitävät sitä vähäisempänä kuin klassikoita Papillon ja Pako Alcatrazista, on Teräshermolla täysin oma tyylinsä sisältäen jännittävää materiaalia. Tosin jotkut elokuvan näkökannat ja huumori eivät ole kestäneet aikaa hyvin. Kuitenkin Teräshermo on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen, 1970-luvun liian vähälle huomiolle jäänyt elokuva, joka tarjoaa katsojalleen tiukkaa, tiheää sekä viihdyttävää toimintaa.

– Andrew Skeatesin (Blueprint Review) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 22.12.2021