SUURI PAKORETKI (1963)

The Great Escape/Den stora flykten
Ohjaaja
John Sturges
Henkilöt
Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough
Maa
USA/BRD
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
172 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Paul Brickhillin romaanista
Ikäraja

Maaliskuussa 1944 77 ilmavoimien upseeria karkasi Stalag Luft III -leiriltä Sleesiasta historian kuuluisimmassa sotavankipaossa. Tapahtuman myyttiset mittasuhteet ovat paljolti Sturgesin vietävän vetävän seikkailuelokuvan lanseeraamia. Jopa sotakronikoitsijat unohtavat naputtaa historiallisista epätarkkuuksista, kun Steve McQueen kaahaa natseja pakoon moottoripyörällä ja Elmer Bernsteinin sävelet soivat…

***

John Sturges (1910–1992) oli tuottelias Hollywood-ammattilainen, joka herätti huomiota iskevällä tyylillään elokuvissa Mies astui junasta (1955) ja Kuolemanloukku O.K. Corral (1957). Sturgesilla oli suuri merkitys Steve McQueenin uralla, ja hän nosti tätä elokuva elokuvalta tärkeämpään asemaan teoksissaan Liekkejä yössä (1959), 7 rohkeata miestä (1960) ja Suuri pakoretki.

Suuri pakoretki oli vankileirielokuvista pisin, kallein ja tuottoisin. Piikkilanka- ja salakäytävägenressä oli tehty muitakin hyviä elokuvia, mutta tuottaja-ohjaaja John Sturges sai tarinaan vahvan otteen, ja James Clavellin ja W.R. Burnettin Paul Brickhillin tosipohjaiseen kirjaan perustuva käsikirjoitus tarjosi uusia oivalluksia tuttuun teemaan. Saksassa kuvattu Panavision ja DeLuxe -elokuva käynnistyy kevyessä rekisterissä ja kulkee kohti traagista mutta kohottavaa loppua.

Joukkomittaista leiripakoa valmistellaan kolmen tunnelin (Tom, Dick ja Harry) kautta. Vaikka yksi tunneli paljastuu ja jotkut pakolaiset jäävät kiinni, 76 miestä pääsee karkuun, ja elokuva seuraa heidän yrityksiään päästä pois Saksasta. Elmer Bernstein on säveltänyt musiikkimotiivin jokaiselle miehelle tai ryhmälle. Richard Attenborough, James Donald, James Garner, Charles Bronson, Donald Pleasence, David McCallum, Gordon Jackson ja John Leyton tulkitsevat tutunomaisia vankileiritarinoiden stereotyyppejä.

Yksinäinen susi Steve McQueen, joka ottaa haltuunsa natsimoottoripyörän ja opettaa sen ylittämään aitoja, kohoaa keskushahmoksi. Huikeimmat moottoripyörästuntit teki Bud Ekins, sillä vakuutussyistä McQueen ei saanut tehdä niitä itse. Viimeistään tästä elokuvasta lähtien McQueen oli supertähti. Suuri pakoretki esitettiin Moskovan elokuvajuhlilla, ja McQueen sai siellä hopeapalkinnon parhaana näyttelijänä.

Käsikirjoituksessa korostettiin amerikkalaisten merkitystä vankileiripaossa. Todellisuudessa yksikään karkureista ei ollut amerikkalainen. Näyttelijöistä Donald Pleasence oli palvellut Royal Air Forcessa ja joutunut vuodeksi saksalaisten sotaleirille.

Kestosuosikiksi nousseeseen Suureen pakoretkeen viitataan elokuvissa Kananlento, Reservoir Dogs, Ansa vanhemmille, Top Secret! ja Charlien enkelit. Sitä on parodioitu monissa tv-sarjoissa kuten Monty Python’s Flying Circus, The Simpsons, ja Salainen agentti 86.

– Ronald Berganin (The United Artists Story, 1986) ja muiden lähteiden mukaan AA 6.6.2013