JOUTSENLAMPI (1968)


Apollinari Dudko oli neuvostoelokuvan loistavimpia kuvaajia (mm. Kozintsevin Don Quijote), joka omalla ohjaajanurallaan kohosi balettielokuvan mestariksi. Filmografian itseoikeutettu huipentuma on vuoden 1968 filmatisointi Joutsenlammesta Kirovin baletin (nyk. Mariinski) esittämänä – keskittyneisyydessään hurja visuaalinen elämys, joka korkkaa viikonloppumme 70-millisenä filmikopiona.
Kansallisbaletti 100 vuotta -juhlaviikonloppu on toteutettu yhteistyössä 100 vuotta täyttävän Suomen kansallisbaletin kanssa. Tutustu kansallisbaletin juhlaohjelmaan täällä.
***
Joutsenlampi muodostaa Kuukauden double bill -kokonaisuuden yhdessä Black Swan (2010) elokuvan kanssa, mikä tarjoaa kaksi tyystin erilaista tulkintaa kaksijakoisuutta käsittelevästä maailman tunnetuimmasta baletista. Baletin uskollisessa sovituksessa metsästysretkellä oleva Siegfried kohtaa ihmiseksi muuttuvan joutsenen Odetten, joka lumoaa hänet täysin. Tšaikovskin mestariteos antoi raamit Aronofskyn kauhumukaelmalle, joka lähestyy Odetten persoonan kaksinaisuutta skitsofreenisesta näkökulmasta. Natalie Portman tekee elämänsä roolin hulluuden partaalle ajautuvana balettitanssijana. Kaikkiin double bill -pareihin voi ostaa edullisemman double bill -lipun, mutta näytökset ovat myynnissä myös yksittäin normaalihintaan.
***
Pjotr Tshaikovskin Joutsenlampi on yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia baletteja. Sykähdyttävien teemojen ja loistokkaan koreografian tähden siitä on tullut sekä yleisöjen että alan ammattilaisten suosikki. Tunnistettavien melodioiden lisäksi baletin maineen on vakiinnuttanut sen traaginen rakkaustarina.
Baletti kertoo prinssi Siegfriedistä ja joutseneksi taiotusta Odette-neidosta. Siegfriedin äiti patistaa hulttiopoikaansa hankkimaan itselleen vaimon. Siegfried ei tästä ilahdu, vaan hän haluaisi mennä naimisiin kohdatessaan tosirakkauden. Piristyäkseen Siegfried lähtee kavereineen metsästämään ohi lentäviä joutsenia. Metsästyksen tohinassa Siegfried kuitenkin ajautuu porukasta eroon. Ollessaan yksin hän kohtaa joutsenen, joka yhtäkkiä muuttuukin lumoavaksi Odette-neidoksi. Velho Rothbart on taikonut neidon joutseneksi, joka saa neidon muodon ainoastaan öisin. Loitsu raukeaa, jos joku lupaa rakastaa häntä ikuisesti.
Tanssielokuva lajityyppinä on vaikea ja haastava, mutta Joutsenlammessa Apollinari Dudkon ja Konstantin Sergejevin yhteisohjaus soljuu nautinnollisesti. Teos henkii elokuvallista syvyyttä, ekspressiivisiä kamera-ajoja ja esillepanon symmetrisyyttä, unohtamatta tanssijoiden ilmaisua. Teknisesti haastavassa kaksoisroolissa Odettena ja Odilena hurmaa Jelena Jevteva. Tanssijat ovat kaikki vuonna 1740 perustetusta Mariinski-balettiseurueesta, joka vielä elokuvan valmistumisvuonna kantoi bolsevikki-vallankumouksellisen Sergei Kirovin nimeä. Elokuvan koreografista ja baletin ohjauksesta vastaava Konstantin Sergejev oli Mariinski-seurueen koreografi ja taiteellinen johtaja.
Ohjaaja Apollinari Dudko ikuisti 1960–1970-luvuilla monia tanssielokuvia ja filmatisointeja baleteista kuten Pjotr Tshaikovskin Spjashtshaja krasavitsa (Prinsessa Ruusunen, 1964) ja Vladimir Majakovskin käsikirjoitukseen pohjautuvan Dmitri Shostakovitshin Baryshnja i huligan (Kaunotar ja katupoika, 1970). Tanssielokuvien ohella Dudko ohjasti pitkän dokumenttielokuvan Horeografitsheskije miniatjury (Koreografisia miniatyyrejä, 1960) ja teki oman itsenäisen uransa Stalinin ajan elokuvaajana. Hänen käsissään ei valotusmittari vapissut, vaan filmille ovat piirtyneet suuretkin mestariteokset, kuten Grigori Kozintsevin ohjaama, Miguel de Cervantesin teokseen pohjaava satiirinen Don Kihot (1957) ja Aleksandr Ivanovskin Tiikerityttö (1954).
Elokuva palkittiin Genovan kansainvälisten tanssielokuvajuhlien Grand Prix’llä, Kultainen orkidea -palkinnolla vuonna 1969.
– Eri lähteiden mukaan Otto Kylmälä 2019