LIEKEHTIVÄ TORNI (1974)

The Towering Inferno/Skyskrapan brinner
Ohjaaja
John Guillermin
Henkilöt
Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway, Fred Astaire
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
164 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm, Technicolor-kopio
Lisätieto
Richard Martin Sternin romaanista The Tower sekä Thomas M. Scortian & Frank M. Robinsonin romaanista The Glass Inferno, Näytöksen alustaa arkkitehti Helmi Kajaste
Ikäraja

Kun Twentieth Century Fox ja Warner Bros huomasivat ostaneensa kahden hyvin samantapaisen romaanin filmausoikeudet, ne päättivät ensimmäistä kertaa yhdistää voimansa. Syntyi kahden romaanin pohjalta käsikirjoitettu katastrofielokuvien klassikko, joka raivasi tietä mm. Die Hard -elokuville. Palamaan syttyvästä pilvenpiirtäjästä kertova elokuva kuvaa rakennuttajiensa ahneutta ja piittaamattomuuden seurauksia. Elokuva valmistui vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvaltoihin kohosivat World Trade Centerin kaksoistornit. Vuotta aiemmin oli valmistunut myös arkkitehtuuristaan kuuluisa Hyatt Regency -hotelli, jonka uniikki aula oli yksi elokuvan kuvauspaikoista. Nimekkääseen näyttelijäkaartiin kuuluvat mm. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden ja Fred Astaire.

***

John Guillerminin (1925–2015) ohjaama katastrofielokuva Liekehtivä torni on yli kaksi- ja puolituntinen tiheätunnelmainen jännitysnäytelmä, täynnä 1970-luvun tähtiä, pääosassa legendaariset näyttelijät Steve McQueen, Paul Newman ja William Holden. Lisäksi korkean pilvenpiirtäjän tulipalon tiimellykseen sijoittuvan kerronnan eri vaiheissa nähdään myös sellaisia valkokankaan tunnettuja kasvoja, kuten Faye Dunaway, Fred Astaire, Richard Chamberlain, Jennifer Jones, Robert Wagner sekä myös O.J. Simpson.

Kokonaisuus on kahden suuren Hollywood-studion Twentieth Century Foxin ja Warner Brosin yhteistuotantoa ja käsikirjoitus pohjautuu Stirling Silliphantin sovitukseen kahdesta romaanista. Näitä työlle vaikutteita antaneita teoksia ovat olleet Richard Martin Sternin The Tower sekä Thomas N. Scortian ja ja Frank M. Robinsonin romaani The Glass Inferno. Seikkailuntäyteinen teos, jonka budjetti oli aikoinaan 14 miljoonaa dollaria, saavutti 116 miljoonan lipputulot, mikä vastaa nykyrahassa 600 miljoonaa. Liekehtivä torni sai yhteensä kahdeksan Oscar-ehdokkuutta voittaen parhaan kuvauksen, puvustuksen sekä laulun Oscar-palkinnot. Elokuva olikin taloudellisesti vuoden 1974 menestyksekkäin elokuva.

Arkkitehti Doug Roberts (Paul Newman) palaa San Franciscoon James Duncanille (William Holden) suunnitellun Lasitornin vihkimisseremoniaan. Kuvitteellinen, myöhemmin liekkeihin syttyvä torni on elokuvassa 515 metriä korkea, 138-kerroksinen ja maailman korkein rakennelma. Elokuva kuvattiin 14 viikon aikana ja pääosan esittäjät, Steve McQueen ja Paul Newman tienasivat molemmat yli miljoona dollaria roolisuorituksistaan. Ohjaajan mukaan he molemmat antoivat paljon rooleihinsa ja heidän kanssaan oli mitä miellyttävintä työskennellä.

Tuhoisan tulipalon seurauksia kuvaava elokuva massiivisessa, mutta huonosti rakennetussa arkkitehtuurin ihmeessä on kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä trillereitä, joita on Hollywoodin studioissa koskaan tuotettu. Tuotannosta vastaava Irwin Allen tuotti myös katastrofielokuvan edeltäjän S/S Poseidonin seikkailun (1972). Kuitenkin Liekehtivä torni palomies – ja pilvenpiirtäjäaihepiireineen kiinnostikin elokuvayleisöä vielä enemmän tehden siitä suuren vuosikymmenensä todellisen menestysteoksen.

–  Bill Higginsin (The Hollywood Reporter) David Littonin (MovieEye) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2020