LIEKEHTIVÄ TORNI (1974)

The Towering Inferno/Skyskrapan brinner
Ohjaaja
John Guillermin, Irwin Allen
Henkilöt
Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway, Fred Astaire, Jennifer Jones, Robert Vaughn
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
164 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Technicolor-kopio • Olaf Möller (Adjunct Professor, Aalto-yliopisto) alustaa näytöksen (n. 15 min)
Ikäraja

Inhimillinen suuruudenhulluus saa armottomasti nenilleen, kun maailman korkein pilvenpiirtäjä roihahtaa tuleen omissa avajaisissaan. Lajityyppinsä ylittämätön lipunkantajateos ja Allenin uran korkein hetki on samalla opinkappale siinä, kuinka kovimman luokan näyttelijäkarismassa (Paul Newman, Steve McQueen) voi olla voimaa yli erikoistehosteidenkin.

***

John Guillerminin (1925–2015) ohjaama katastrofielokuva Liekehtivä torni on yli kaksi- ja puolituntinen tiheätunnelmainen jännitysnäytelmä, täynnä 1970-luvun tähtiä, pääosissa legendaariset näyttelijät Steve McQueen, Paul Newman ja William Holden. Lisäksi korkean pilvenpiirtäjän tulipalon tiimellykseen sijoittuvan kerronnan eri vaiheissa nähdään myös sellaisia valkokankaan tunnettuja kasvoja, kuten Faye Dunaway, Fred Astaire, Richard Chamberlain, Jennifer Jones, Robert Wagner sekä myös O.J. Simpson.

Kokonaisuus on kahden suuren Hollywood-studion Twentieth Century Foxin ja Warner Brosin yhteistuotantoa ja käsikirjoitus pohjautuu Stirling Silliphantin sovitukseen kahdesta romaanista. Näitä työlle vaikutteita antaneita teoksia ovat olleet Richard Martin Sternin The Tower sekä Thomas N. Scortian ja ja Frank M. Robinsonin romaani The Glass Inferno. Seikkailuntäyteinen teos, jonka budjetti oli aikoinaan 14 miljoonaa dollaria, saavutti 116 miljoonan lipputulot, mikä vastaa nykyrahassa 600 miljoonaa. Liekehtivä torni sai yhteensä kahdeksan Oscar-ehdokkuutta voittaen parhaan kuvauksen, puvustuksen sekä laulun Oscar-palkinnot. Elokuva olikin taloudellisesti vuoden 1974 menestyksekkäin elokuva.

Arkkitehti Doug Roberts (Paul Newman) palaa San Franciscoon James Duncanille (William Holden) suunnitellun Lasitornin vihkimisseremoniaan. Kuvitteellinen, myöhemmin liekkeihin syttyvä torni on elokuvassa 515 metriä korkea, 138-kerroksinen ja maailman korkein rakennelma. Elokuva kuvattiin 14 viikon aikana ja pääosan esittäjät, Steve McQueen ja Paul Newman tienasivat molemmat yli miljoona dollaria roolisuorituksistaan. Ohjaajan mukaan he molemmat antoivat paljon rooleihinsa ja heidän kanssaan oli mitä miellyttävintä työskennellä.

Tuhoisan tulipalon seurauksia kuvaava elokuva massiivisessa, mutta huonosti rakennetussa arkkitehtuurin ihmeessä on kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä trillereitä, joita on Hollywoodin studioissa koskaan tuotettu. Tuotannosta vastaava Irwin Allen tuotti myös katastrofielokuvan edeltäjän S/S Poseidonin seikkailun (1972). Kuitenkin Liekehtivä torni palomies – ja pilvenpiirtäjäaihepiireineen kiinnostikin elokuvayleisöä vielä enemmän tehden siitä suuren vuosikymmenensä todellisen menestysteoksen.

–  Bill Higginsin (The Hollywood Reporter) David Littonin (MovieEye) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2020