PIRAIJA (1978)

Piranha
Ohjaaja
Joe Dante
Henkilöt
Bradford Dillman, Heather Menzies, Kevin McCarthy
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
tuottaja Roger Corman
Ikäraja

Paras Tappajahain menestyksen aallon harjalla surffannut elokuva kertoo pikkupaikkakunnasta, joka joutuu paniikkiin piraijoiden vallatessa joet. Gremlins-ohjaaja Joe Danten huumorintaju pitää pienen budjetin erikoistehosteet, tappajakalakauhun ja kreisin juonen tasapainossa ja hampaat terävinä.

***

Nuori pariskunta retkeilee vuoristossa, kun he törmäävät hylättyyn alueeseen, joka on aiemmin toiminut armeijan tukikohtana. Siellä sijaitsee suuri uima-allas ja pariskunta päättää uida siinä. Se osoittautuu virheeksi, sillä piraijat syövät heidän sillä potkauksella.

Kadonneita nuoria jäljittävä yksityisetsivä Maggie löytää asiasta tietäviä: uima-altaaseen on varastoitu Operaatio Razorteethin geenijalostettu tuote, joka oli kylmän veden kalana tarkoitettu Vietnamin sotaan syömään vihollisia. Ja nyt se on levinnyt läheiseen jokeen, jonka varrella sijaitsee lasten kesäleiri…

Piraijan tekemisen motivaatio löytyy tietysti Tappajahain jättimenestyksestä. Cormanin tuottajakyvyt olivat koeteltuja vuosikymmenten ajan, eivätkä tarinan käsikirjoittajat ja ohjaaja Joe Dante olleet eilisen teeren poikia, vaikka huippuhetkiä heille oli tiedossa vasta tämän elokuvan jälkeen. Dante oli toiminut Cormanin New World Pictures -tuotantoyhtiön palveluksessa vuodet 1973-1978 leikkaajana ja eri elokuvien trailerien tekijänä. Piraijan budjetti oli vaatimaton, 660 000 dollaria, ja Corman pienensi oman osuutensa 200 000 dollariin jo hankkeen alkuvaiheessa.

Piraijan ilmestyminen 1978 osui samaan aikaan kuin Tappajahai 2:n pääsy markkinoille. Universalin on sanottu yrittäneen estää Piraijan ilmestymisen, mutta samojen tietojen mukaan elokuvasta tykästyneen Steven Spielbergin henkilökohtainen näkemys oli rauhoittanut tilanteen. Spielberg työllisti Dantea myöhemmin tämän ohjatessa elokuvat Gremlins (1984) ja Innerspace (1987).

James Cameron ohjasi jatko-osan Piranha 2 vuonna 1981. Uusintaversiot Piranha 3D ja Piranha 3DD ovat niinkin tuore kuin vuodelta 2010 ja 2012.

Piraijan omaperäiseen musiikkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Säveltäjä ja orkestroija Pino Dinaggio teki työnsä Italiassa niin hyvin, että ohjaaja Dante palkkasi hänet myöhemmin äänimaailmaa luomaan elokuvaansa The Howling (1981).

Piraijoiden päästelemät äänet ovat ymmärrettävästi keinotekoisia. Taustalla käytetään mm. kaikkien rakastamaan hammaslääkärin poran ääntä.

– Jari Sedergren 2022