MONTY PYTHON HOLLYWOODISSA (1982)

Monty Python Live at the Hollywood Bowl/Monty Python i Hollywood
Ohjaaja
Terry Hughes, Ian MacNaughton
Henkilöt
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle
Maa
GB
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
81 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Monty Python Hollywoodissa (Monty Python Live at Hollywood Bowl, 1982) on taltiointi konsertista, jossa Monty Pythonin jäsenet esittivät sketsejään livenä, osin muunneltuina versioina.

***

Vuonna 1980 Monty Python -ryhmä esiintyi elävänä Hollywood Bowlissa neljän illan ajan noin 8000 katsojan edessä – yleisömäärä oli tahallisesti rajoitettu puoleen paikan normaalista kapasiteetista. Näinkin yleisömenestys oli huomattavan suuri, ja valtavat videokankaat pystytettiin näyttämön molemmin puolin. Fanit tervehtivät jokaista tuttua numeroa, olipa se sitten papukaijasketsi tai Tukkijätkän laulu, ikään kuin kyseessä olisi Frank Sinatran ikivihreä, ja läsnäolijat olivat tietoisia itseensä luottavien miesten rennosta ja kypsästä tyylistä. John Cleese vaelteli yleisön joukossa kaupaten ”Albatrossia – tuoretta albatrossia” ja Graham Chapman esitti uudelleen ylistetyn yhden miehen paininumeronsa.

Monty Python Hollywoodissa on videotallennus tästä tapahtumasta, kokonaisuus jota on sopivasti muokattu elokuvateatterilevityksen tarpeisiin. Näyttämötaltioinniksi teos on liikkuvampi ja eloisampi kuin useimmat saman lajin yritykset, mitä toki auttaa Pythonien luonteva suhde yleisöön, ajoittainen laskeutuminen yleisön joukkoon sekä ravaaminen ja pöyhistely pitkin lavoja.

Sinällään Monty Python Hollywoodissa ei sisällä kovin paljon uusia aineksia, vain pieniä käänteitä joita on lisätty sellaisiin vakionumeroihin kuten saksalaisten ja kreikkalaisten filosofien jalkapallo-ottelu, Michelangelon alkuperäiset 24 apostolia ja pyhän ehtoollisen muunnelmat. Niitäkin katsojia, jotka eivät ole Monty Pythonin absurdin huumorin vannoutuneita ystäviä, elokuva saattaa tyydyttää eräänlaisena ylipitkänä Muppet Show’na, jonka esiintyjät sattuvat olemaan ”oikeita” ihmisiä.

– George Perryn (Life of Python, 1983) ja Varietyn (-Kell. 26.5.1982) mukaan ST