KUUMA KIVI (1972)

The Hot Rock/Diamantkuppen
Ohjaaja
Peter Yates
Henkilöt
Robert Redford, George Segal, Ron Leibman, Moses Gunn, Zero Mostel
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
101 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Donald E. Westlaken romaanista
Ikäraja

Afrikkalainen höpölöpövaltio haluaa symbolisesti arvokkaan jalokiven takaisin newyorkilaisesta museosta, ja diplomaattisten keinojen sijaan palkkaa hommiin neljä amerikkalaista eri alojen spesialistia. Robert Redfordin tähdittämä ja William Goldmanin käsikirjoittama kokonaisuus muodostaa sillan Butchin ja Kidin sekä Puhalluksen välille.

***

Kuuma kivi on välittäjäteos Butchin ja Kidin sekä Puhalluksen välillä – siitä huolimatta, ettei käsikirjoittaja Goldman ollut mukana Puhalluksessa eikä Newman Kuumassa kivessä, ja siitäkin, ettei Yatesin elokuva päässyt lippuluukuilla omilleen. Samaan aikaan kun Peckinpah (Pakotie) ja Siegel (Charles Varrick) loivat aikakauden perusnäyt suuntauksen vakavahenkisemmällä lohkolla, päivitti Kuuma kivi uuden Hollywoodin komedialliset heist-leffat 1970-luvulle. Ollaan astuttu pilvenpiirtäjien, hippien, yliopistoradikalismin, arkipäivän hypnoosin ja mannertenvälisen kansainvälisyyden aikaan, joten kaikkien aikojen keikan tilaa tällä kertaa kuvitteellisen afrikkalaisvaltion edustaja (pulujen ja linnunruokkijoiden takaa koplan kanssa salaisia puistoneuvotteluja käyvä Moses Gunn). Hitaiden diplomaattiteiden sijaan maan johtajat ovat päättäneet hoitaa symbolisesti arvokkaan, newyorkilaiseen museoon näytteille asetetun timantin käsiinsä suoran toiminnan avulla, ja pestaavat vastikään vankilasta vapautuneen Redfordin ja tämän hermoheikon langon (Segal) hommiin. Nämä palkkaavat lisäavuksi Sorbonnen ja Berkeleyn barrikadeilla pommintekotaitoja opetelleen räjähdysaine-ekspertin (Paul Sand) ynnä kokonaisvaltaisen autohullun ajotaiturin (Ron Leibman). Jälkimmäisen omistautuneisuudesta intohimolleen ei jää epäselvyyttä: hän viihdyttää itseään sekä mammaansa kilpa-ajonauhoituksilla, joissa kuullaan pelkkää moottorinhurinaa ja kumin ulvontaa, ei lainkaan selostusta. Täydelliseksi hiottu ryöstö menee luonnollisesti kohtalokkailta osiltaan pieleen, ja hakoteille ajautunut timantti joudutaan varastamaan vielä pari–kolme kertaa uudelleen mm. Sandin kaksi- tai kolminaamaista peliä pelaavan lakimiesisän (ikimainio Zero Mostel) tallelokerosta.

Likipitäen täyshollywoodilaistunut brittiohjaaja Peter Yates (1929–2011) oli erilaisten kulkuvälinekaahailujen mestari Bullittista Fillarijengiin, ja niinpä myös Kuuman kiven ytimessä, majesteetillisen eristäytyneenä kohtauksena loistaa ajoneuvojakso. Leibman hyppää ensimmäistä kertaa elämässään helikopterin puikkoihin (”Olen lukenut kaikki kirjat!”): seuraa nautittavan holtiton – ei farssimainen vaan virnistävän päätähuippaava – scope-lento Manhattanin pilvenpiirtäjien ja rakennusvaiheessa olevan World Trade Centerin yllä.

– Petteri Kalliomäki 12.12.2023