HENKEEN JA VEREEN (1981)

Taps/Tapto
Ohjaaja
Harold Becker
Henkilöt
Tom Cruise, Sean Penn, George C. Scott
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
125 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Villi vastaelokuva valmistumisaikanaan nousukurssissa olleelle haukkahengelle, amerikkalaisen armeijainstituution iltasoitto. Sotilasakatemiaa uhkaa sulkeminen; joukko kadetteja päättää ryhtyä aseelliseen vastarintaan ja päätyy kansalliskaartin piirittämiksi. Cruisen ensimmäinen isompi rooli ja Sean Pennin valkokangasdebyytti, veteraanitukea tarjoaa George C. Scott.

***

Harold Beckerin ohjaama draama Henkeen ja vereen (1981) perustui Devery Freemanin kahta vuotta aiemmin ilmestyneeseen romaaniin Father Sky. Henkeen ja vereen muistetaan parhaiten siihen liittyvästä triviatiedosta: Sean Penn suoritti siinä ensiesiintymisensä amerikkalaisilla valkokankailla. Tom Cruiselle elokuva oli jo toinen samana vuonna tapahtuneen ensiesityksen jälkeen elokuvassa Endless Love.

Sotilasakatemiaan sijoittuvaan elokuvaan valmistettiin myös näyttelijöitä: Cruise, Penn ja Timothy Hutton asuivat 45 vuorokautta Valley Forge Military Schoolin parakeissa, kantoivat kadettipukua ja heidät myös tuunattiin hiuksia myöten kadeteiksi. Heitä koskivat myös samat säännöt kuin kadetteja. Samoissa ympyröissä tapahtui myös elokuvan filmaus, joka kesti odotettua pidempään, peräti 60 päivää. Cruisen roolia oli kaavailtu alun perin pienemmäksi, mutta ohjaaja mielistyi miehen tapaan omaksua sotilaallinen järjestys ja taivutteli tämän isompaan rooliin. Rooleja varten testattiiin peräti 2000 nuorta näyttelijää.

Tarina on tiivistettävissä lyhyeen: sotilasakatemian väki ryhtyy ennenkuulumattomalla tavalla kapinaan kuultuaan uutisen yli satavuotiaan akatemian lopettamisesta sen vuoksi, että nuori kadetti oli kuollut traagisella tavalla koulun alueella. Aluetta havittelevat ennen muita paikalliset asuntorakennuttajat.

Henkeen ja vereen aloitti varsinaisen sarjan kadettikoulujen elämästä. Sitä edelsi Tyttö joka kävi intin (1980) ja seurasivat esimerkiksi Natsat (1981), Upseeri ja herrasmies (1982) ja Vaikene tai kuole (1983) ja monet muut ennen Full Metal Jacket -elokuvaa (1987).

Verkkaisen alun jälkeen Henkeen ja vereen kasvaa varsin vauhdikkaaksi toiminnaksi Tom Cruisen osoittaessa kovinta mahdollista kuviointia pikkukaupungin tantereilla.

– Jari Sedergren 2022: