FRANKENSTEIN JUNIOR (1974)

Young Frankenstein
Ohjaaja
Mel Brooks
Henkilöt
Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman
Maa
USA
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Nuori Frankenstein perii isoisänsä kartanon eikä pysty vastustamaan kiusausta luoda oma hirviönsä. 1930-luvun kauhuklassikoiden parodia on komediaelokuvien aatelia. Upeasti kuvattu elokuva sisältää kreisejä sanaleikkejä ja ikimuistettavia hahmoja, mutta kaikki on tyylillisesti täydellisessä tasapainossa. Brooks suoriutuu puolimahdottomasta tehtävästä kiitettävin arvosanoin.

***

Frankenstein Junior on kunnioituksella tehty parodia Mary Shelleyn klassiselle kauhutarinalle ja sen 1930-luvun filmatisoinneille Frankensteinille (1931), Frankensteinin morsiamelle (1935) ja Frankensteinin pojalle (1939). Inspiraation kohteita ei ole vaikea havaita, sillä elokuva käyttää alkuperäisen oloisia lavasteita ja rekvisiittaa, se kuvattiin mustavalkoisena, kopioi monia kohtauksia – toki lisäillen omiaan – ja mykkäelokuvan keinovalikoima on hyvin käytössä. Mel Brooksin vakiosäveltäjän John Morrisin musiikki on ottanut vaikutteensa 1930-luvun tyylistä, eikä se peittele pyrkimystään vaikuttaa katsojan sydämiin.

Myös kriitikot ja yleisö pitivät elokuvasta. Sittemmin Frankenstein Junior on oikeutetusti päässyt monille kaikkien aikojen parhaiden komedioiden listoille. Vuonna 2003 Frankenstein Junior otettiin mukaan kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia arkistoivan National Film Registryn. BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa kriitikkoa valitsi elokuvan kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle sijalle 22. Ohjaaja Brooks piti Frankenstein Junioria parhaana ohjauksenaan.

Elokuvan tarinassa pahamaineisen tohtori Frankensteinin pojanpoika Frederick, neurokirurgi, yrittää kaikin keinoin todistaa, että hänen isoisänsä ei ollut kuten väitettiin hullu. Frederick kutsutaan Transsylvaniaan, jossa hän tulee keksineeksi prosessin, jolla kuolleeseen ruumiiseen saadaan eloa.

Kaiken kaikkiaan Frankenstein Junior on onnistunut komedia, jopa mestariteos, jonka osaset napsahtavat yhteen harvinaisen viihdyttävällä tavalla. Pääosien näyttelijät ovat onnistuneet luomaan ikimuistettavat hahmot silloinkin, kun esikuvia on ollut vaikea ylittää.

Triviatietoon kuuluu tietysti se, että rockyhtye Eppu Normaali otti nimensä elokuvassa mainitun ”Ab Normalin” suomennoksesta.

–  Jari Sedergren 2022