SODOMA JA GOMORRA (1962)

Sodoma e Gomorra/Sodoma och Gomorra/Sodom and Gomorrah
Ohjaaja
Robert Aldrich
Henkilöt
Stewart Granger, Anna Maria Pierangeli, Stanley Baker
Maa
Italia/Ranska/USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
154 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Kaanaanmaan sakeimmat synninpesät saavat kohdata Jumalan raivon raamatullisessa katastrofielokuvassa, jonka railakas peplum-meno on tähän päivään saakka ollut liikaa jopa ohjaajan faneille. Aldrichin yhden spektaakkelin mittainen piipahdus vanhalle mantereelle merkitsi kaiken muun ohella myös Sergio Leonen viimeistä apulaisohjausduunia ennen dollaritrilogiaa.

***

Robert Aldrichin ohjaajarepertuaariin kuuluu myös raamattuspektaakkeli, joka kertoo kaikille päällisin puolin tutun tarinan Sodomasta ja Gomorrasta, jotka hävisivät maan pinnalta (ilmeisesti meteorin iskusta, vain löytyäkseen arkeologisissa tutkimuksissa 2020-luvulla). Tarinan päätoimijoita ovat orjuutta hyödyntävän ja suolakaupalla vaurastuneen Sodoman ja Gomorran kaksoiskaupungin kuningatar Bera (Anouk Aimée), hänen juonitteleva ja väkivaltainen veli prinssi Astaroth (Stanley Baker), joka juonittelee salaa siskonsa pään menoksi helemiittien, aavikon soturikansan tuella. Paikalle tulevat vaelluksellaan myös heprealaiset, johtajanaan Loot (Stewart Granger).

Kaikin puolin moraalisesti ryhdikkäät heprealaiset onnistuvat tekemään Jordanin ranta-aluetta koskevan aluevuokrasopimuksen synnissä ja hekumassa kylpevän kaksoiskaupungin kanssa. Sopimukseen kuuluu hieman yllättäen myös orjanaisia, jotka siirtyvät vastoin tahtoaan heprealaisten leiriin ja yksi heistä, Ildith jopa Lootin vaimoksi. Suhteita syntyy myös toisin päin: Lootin tytär flirttailee estoitta vaarallisen ja väkivaltaisen Astarothin kanssa. Lopulta tämä luo sovittamattoman ristiriidan patriarkaatin perikuvan Lootin ja mustasukkaiseksi hersyvän Astarothin välille. Tapahtumat etenevät sille tasolle, että lopulta vain Jumala itse voi Lootin armahtaa.

Tuottaja Joseph A. Levine on kertonut, että hänelle esitetyn miljoonan dollarin rahoituspyynnön jälkeen hän totesi, että käsikirjoitus oli huono. Levine ehdotti, että tehdään parempi käsikirjoitus ja nostetaan budjetti kahteen miljoonaan dollariin, josta hän vastaisi 60 prosentista. Elokuva maksoi lopulta kuusi miljoonaa: ”Mutta se ei mennyt minun taskustani”, Levine kertoo. ”Maksoin vain 60 prosenttia kahdesta miljoonasta.”

Miklós Rózsalle Sodoma ja Gomorra jäi viimeiseksi eeppiseksi sävellystyöksi. Musiikin majesteetillinen mahtavuus ei voi jäädä keneltäkään huomaamatta. Musiikki on julkaistu lähes kokonaisuudessaan cd-levyllä vuonna 2007. Triviatietoon voi lisätä myös sen, että Sergio Leonen piti olla kuvausryhmässä, mutta hän sai potkut ennen kuvausten aloittamista. Alun orgiakohtauksen designer oli Maurice Binder, joka tunnetaan James Bond-elokuvien alkutekstien suunnittelijana.

Sekä aikalaiset että myöhemmät kriitikot ovat suhtautuneet elokuvaan väheksyvästi, erityisesti silloin kun he vertaavat sitä ohjaajan onnistuneimpiin töihin. Itse Aldrich totesi kuolemansa jälkeen julkaistussa haastattelussa 1983: ”Mielestäni teimme pirun hyvää, kunniallista työtä filmin kanssa.” Ohjaajaa kaiveli se, ettei päähenkilöksi löytynyt sellaista näyttelijää, joka olisi ”uskonut olevansa Loot”. Valmiista elokuvasta leikattiin pois puoli tuntia. ”Jokaisen pitäisi tehdä raamattukuva – yhden kerran”, Aldrich summasi tuntonsa.

– Jari Sedergren 2022