HIGHLANDER – KUOLEMATON (1986)

Highlander
Ohjaaja
Russell Mulcahy
Henkilöt
Christopher Lambert, Sean Connery, Roxanne Hart, Clancy Brown
Maa
GB/USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
117 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Russell Mulcahyn Highlander – kuolematon liikkuu New Yorkin ja muinaisen Skotlannin välillä, kun Christopher Lambertin tulkitsema maaginen soturi valmistautuu viimeiseen taistoon. Iskevällä rockvideotyylillä ohjatun elokuvan vetovoimaa nostavat miekkaveteraani Sean Connery ja Queenin musiikki, josta hiteiksi nousivat ”A Kind of Magic” ja ”Who Wants to Live Forever”.

***

Jos 1980-luvulta pitäisi etsiä elokuvallisia maamerkkejä, epäilemättä Russell Mulcahyn Highlander – kuolematon olisi yksi niistä. Hyvikset olivat lihaksikkaita tähtisilmiä ja pahikset pukeutuivat mustaan nahkaan. Menoa säesti hard rock -soundtrack. Tällä kertaa asialla on kuuluisa yhtye Queen.

Highlander on tarina klaanin johtomiehestä Connor MacLeodista, aatelismies Ramirezista ja pahasta Kurganista. Kaikki he ovat kuolemattomia, paitsi jos joku onnistuu mestaamaan heiltä pään irti.

Kolmikon ympärillä vallitsee kirous, joka pakottaa heidät taistelemaan ikuisuuksiin, kunnes mysteerinä pidettävä ”Kokoontuminen” joskus tapahtuu. Sieltä voittajana poistuva saa itselleen ”Palkinnon”, jota siis tavoitellaan kuin tulevaisuuden tositv-sapluunassa ikään.

MacLeod ja Ramirez liittoutuvat lyödäkseen Kurganin sekä voittaakseen Palkinnon että välttääkseen Kurganin äärimmäisen väkivaltaisen ja pahuudella pilatun maailman.

Tarina ja taistelut kiertävät nykypäivän Amerikasta keskiaikaiseen Skotlantiin. Taistelujen tuoksintaa rauhoittamassa on muutama naispäähenkilökin ase-ekspertistä maatilan tyttöön.

– Jari Sedergren 2019