RIKOS AURINGON ALLA (1981)

Evil Under the Sun
Ohjaaja
Guy Hamilton
Henkilöt
Peter Ustinov, Jane Birkin, Colin Blakely
Maa
Iso-Britannia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Agatha Christien romaanista
Ikäraja

Kuolema Niilillä -menestyksen vanavedessä Peter Ustinovin paluu belgialaisdekkari Hercule Poirot’n rooliin näytti väistämättömältä, ja näin tulikin tapahtumaan kahdesti valkokankaalla ja kolmesti television puolella. Ensimmäisenä ja – tyylikkäimmin – jatkoa ehti filmata Kultasormi-mies Guy Hamilton, joka haali mukaan edellisen osan tähtikaartista vielä Birkinin ja Maggie Smithinkin.

***

Brittiläinen ohjaaja ja käsikirjoittaja Guy Hamilton (1922-2016) tuli tunnetuksi suurelle yleisölle etenkin neljästä James Bond -elokuvastaan 007 ja Kultasormi (1964), Timantit ovat ikuisia (1971), Elä ja anna toisten kuolla (1973) sekä 007 ja kultainen ase (1974). Toiminta- ja draamaelokuvia työstäneen Hamiltonin jättimäisellä budjetilla tehty suurtuotanto oli Taistelu Englannista (1969), joka keskittyi kuvaamaan toisen maailmansodan aikana Britannian yllä käytyä ilmasotaa. Agatha Christien dekkareiden maailmaan Hamilton myös perehtyi ohjaten 1980-luvulla niistä kaksi versiota. Ensimmäisenä valmistui Tuijottava katse (1980) pääosassa Neiti Marplena Angela Lansbury sekä muissa rooleissa Rock Hudson, Tony Curtis, Geraldine Chaplin, Elizabeth Taylor ja Kim Novak. Seuraavana vuonna yleisölle esiteltiin puolestaan Hercule Poirot -mysteeri Rikos auringon alla (1981), johon Hamilton sai mukaan niin ikään nimekkään näyttelijäkaartin. Filmatisointi pohjautuu Christien romaaniin Varjossa auringon alla. Pääosassa Poirotina nähtiin myös aiemmasta, John Guillerminin ohjauksesta Kuolema Niilillä (1978) tuttu Peter Ustinov. Muissa keskeisissä osissa vakuuttivat James Mason, Jane Birkin ja Maggie Smith.

Vaikka Sidney Lumet’n Idän pikajunan arvoitus (1974) onkin yksi eleganteimmista, tehokkaimmista ja klassisimmista Hercule Poirot -filmatisoinneista, on Rikos auringon alla kaikista älykkäin ja viihdyttävin. Ohjaus saavuttaakin täydellisen tasapainon jostain campin ja 1930-luvun W.S. Van Dyken Pettävän varjon eli The Thin Manin (1934) aikakaudelle ominaisen hienostuneen kevyen kosketuksen väliltä. Rikos auringon alla onkin huimaavan hurmaava pieni murhamysteeri. Se on myös ansiokas teos visuaalisesti, kerronnallisesti, dramaattisesti sekä näyttelijäntyön osalta.

Rikos auringon alla ei poikkea paljoakaan tavanomaisesta Agatha Christie -asetelmasta. Mukana on joukko varakkaita henkilöhahmoja salaisine suunnitelmineen ja liittoutumineen. Kaikilla epäilyillä näyttää olevan alibi. He löytävät itsensä maalauksellisesta ympäristöstä, jossa murha on tapahtunut. Näyttelijät, budjetti, juoni ja nimetty yksityisetsivä, joka on Christien tapauksessa yleensä Neiti Marple tai Hercule Poirot voi muuttua, mutta kaikki muu Christien kaavassa on aina yhtä luotettavaa ja uskollisesti noudatettua. Rikos auringon alla on mysteerielokuva, jossa kuvauspaikkana on toiminut Mallorca. Romaanissa Poirot tosin selvittää mysteeriä Devonin rannikolle sijoittuvalla saarella.

Vain pieni joukko epämiellyttävän menneisyyden omaavia turisteja viettää aikaansa tuolloin lomaparatiisin hotellissa. Kyseessä on työloma, sillä eksentrinen belgialainen nirso etsivä lähetetään entisen kurtisaanin Daphne Castlen (Maggie Smith) omistaman saaren lomakeskukseen tutkimaan yksinkertaista vakuutuspetosta. Kaikki muuttuu pian mutkikkaaksi whodunit-tapaukseksi. Mysteeri on itsessäänkin tarpeeksi hämmentävä ja mukana on harhaanjohtavia vihjeitä, hämäyskeinoja ja harhautuksia (engl. red herring). Älykkäästä, nokkelaa sanailua ja värikkäitä henkilöhahmoja sisältävästä käsikirjoituksesta on vastannut Anthony Shaffer. Hän on mies myös Joseph L. Mankiewiczin elokuvan Pirullista peliä (1972), Alfred Hitchcockin Frenzyn (1972), Robin Hardyn Uhrijuhlan (1973) sekä John Guillerminin Agatha Christie -filmatisoinnin Kuolema Niilillä (1978) takaa.

–  Ken Andersonin (Dreams Are What Le Cinema Is For…) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 7.2.2024