HAASTAJA (1986)

No Retreat, No Surrender
Ohjaaja
Corey Yuen
Henkilöt
Jean-Claude Van Damme, Kurt McKinney, J. W. Fails
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
84 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Kyllä 1980-luku opettaa. Seattleen sijoittuvassa karatenuoren kasvutarinassa Van Damme on jäätävä vastustaja Ivan the Russian. Vetävä motivaatiokerronta yhdistää Karate Kidin ja Rockyn vaikutteet hongkongilaiseen energiaan. Kun maailma murjoo, Bruce Leen haamu ilmestyy valmentamaan sankaria. Suomen valkokangasensiesitys.

***

Hongkongilaisen Corey Yuenin Yhdysvalloissa ohjaama Haastaja (No Retreat, No Surrender) ammentaa full contact -karaten maailmasta vaaratilanteita, kasvutarinaa ja teinihuumoria. Toiminta­pakettia voi pitää näyttelijä Jean-Claude Van Dammen debyyttielokuvana. Sitä olivat edeltäneet muutamat statistityöt ja ”gay-karatemiehen” sivuosa 48 minuutin pienkomediassa Monaco Forever, jota ei tiedetä ikinä levitetyn teattereihin. Belgialaisen tulokkaan fysiikka ja kunnianhimo olivat kehittyneet kamppailulajien, kehonrakennuksen ja baletin parissa.

Van Damme on Haastajassa ylpeä neuvostoliittolainen karateka Ivan, joka nuoren Jason Stillwellin (Kurt McKinney) on voitettava pelastaakseen rikollisten vainoaman isänsä taistelukoulu. Finaalissa nähdään karaten ohella Van Dammen ydinosaamiseen kuuluvaa spagaattitemppuilua. Elokuvan sukulaisia ovat Karate Kid ja ulkopoliittisesti latautunut Rocky IV, mutta yhteyksiä löytyy myös Hongkongin kung fu -elokuviin, joiden vakioasetelma on kahden kamppailuopiston välinen hieman nationalistinen sotatila.

Elokuvan käsikirjoitti nuori kung fu -genren suurkuluttaja Keith W. Strandberg. Hän oli opiskellut collegessa kiinan kieltä ja alkanut ottaa yhteyttä Hongkongin filmiyhtiöihin jonkinlaisen elokuvatyön toivossa. Unelmaa rajoitti se, että alalla puhuttiin lähinnä kantoninkiinaa ja Strandberg osasi vain mandariinikiinaa. Lopulta Seasonal Filmsin päällikkö Ng See Yuen ymmärsi jenkkinuorta ja antoi tälle tilaisuuden skenaristina. Amerikan markkinoista kiinnostunut Seasonal oli 1970-luvulla tuottanut Jackie Chanin varhaiset hitit Kotkan varjo (Snake in the Eagle’s Shadow) ja Kotkan kynnet (Drunken Master). Yhtiön toimintaseikkailujen perushahmo on törmäilevä nuorukainen, joka kokee turpasaunoja mutta löytää tiensä kurinalaisella harjoittelulla. Haastajan ohjannut Corey Yuen on saman Peking-oopperaryhmän kasvatteja kuin Jackie Chan.

Ei ole sattumaa, että Haastaja sijoittuu Seattleen, kamppailutähti Bruce Leen Yhdysvaltain kotipaikkaan ja viimeiseen leposijaan. Edesmennyt hongkongilais-amerikkalainen näyttelijä on läsnä Jasonin esikuvana ja unenomaisia oppitunteja antavana mestarina. Sivujuoni on mielikuvituksellinen, mutta ajatus siitä, että Lee ”elää” fanejaan motivoivana voimahahmona, ei pohjimmiltaan ole satua. Olisi helppoa kuvitella Leen haamun pitävän Haastajasta. Vaikka elokuvassa on karkeat ja hassut puolensa, se ymmärtää perinnettään ja on sille kunniaksi.

Haastaja on julkaistu Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa eri versioina, joiden kesto ja taustamusiikit vaihtelevat. Roger Cormanin johtaman New World -yhtiön Yhdysvalloissa levittämä teos ei päätynyt suomalaisiin elokuvateattereihin mutta ilmaantui nopeasti videomarkkinoille vaasalaisen VTC Videon julkaisuna. ”Älä antaudu… Älä pelkää… Ole… HAASTAJA”, lukee videokannessa, jossa USA:n ja NL:n liput liehuvat Jasonin ja Ivanin taustalla.

Suosittu, nimellisiä jatko-osia saanut seikkailu raivasi aasialaisille ohjaajille polkua Hollywoodiin. Corey Yuen eteni lännessä The Transporter -sarjan avausosan ohjaajaksi ja suunnitteli toimintakoreografiaa ensimmäisen X-Men-elokuvan Marvel-supersankareille. Jean-Claude Van Damme nähtiin neuvostopahiksena myös Cannon-tuotannossa Musta kotka. Tähden yhteistyö hongkongilaisten kanssa on jatkunut John Woon, Tsui Harkin ja Ringo Lamin ohjauksessa.

– Lauri Lehtinen 18.10.2020