SKANDAALIHÄÄT (1956)

High Society
Ohjaaja
Charles Walters
Henkilöt
Bing Crosby, Grace Kelly, Frank Sinatra, Louis Armstrong
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
Skandaalihäät 102 min, näytöksen yhteiskesto 112 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Alkukuvana kotimainen Filmiseppo-katsaus Grace Kellyn ja ruhtinas Rainierin häistä ”Monacon ruhtinashäät” (Suomi 1956, 10’)
Ikäraja

Philadelphia Storyn (1940) musikaaliversiossa Grace Kelly loistaa seurapiirikaunottarena, joka on menossa toista kertaa naimisiin. Samaan aikaan entinen mies (Bing Crosby) haluaa valloittaa hänet takaisin ja juorutoimittaja (Frank Sinatra) tekee juttua häistä. Legendaarinen jazz-muusikko Louis Armstrong yhtyeineen tekee cameo-roolin elokuvassa, joka jäi 26-vuotiaan Kellyn viimeiseksi ja osoitti hänellä olevan kykyjä komediaankin.

***

Kimaltelteva musiikin supertähtien läsnäolo lisää vastustamatonta loistokkuutta romanttiseen tarinaan naisesta, jonka on valittava itselleen aviomies kolmesta ehdokkaasta hääpäivän lähestyessä. Pääosassa Skandaalihäissä, Charles Waltersin taidokkaassa ohjauksessa nähdään todellinen aikansa elokuvatähti ja muoti-ikoni Grace Kelly, jolle tämä elokuva jäi viimeiseksi esiintymiseksi 26-vuotiaana ennen ruhtinaallisia häitä Monacon Rainier III:n kanssa. Vuonna 1954 valmistuneen musikaalin pääosissa nähdään myös Bing Crosby ja Frank Sinatra ja musiikillisesta annista vastaavat itsenään esiintyvä Louis Armstrong yhtyeineen. Cole Porter vastaa myös taustalla kuultavasta musiikista, joka antaa oman säväyksensä viihdyttävälle elokuvalle.

Itse asiassa Skandaalihäät on uusintaversio samannimisestä kuuluisasta George Cukorin romanttisesta komediasta, joka tunnetaan myös nimellä The Philadelphia Story (1940). Cukorin elokuvaa tähdittivät Cary Grant, Katharine Hepburn ja James Stewart. Tracy Samantha Lords (Grace Kelly) kuluu eliittiin, joka asuu kartanoissa Rhode Islandin Newportissa ja on menossa naimisiin tylsän George Kittredgen (John Lund) kanssa. Samanthan entinen aviomies, jazzmuusikko Dexter (Bing Crosby) on toiveikas siitä, että saisi hänet vielä itselleen ja näin hän pyrkii osallistumaan vihkimisseremonioihin.

Sillä välin Spy-niminen lehti on kiinnostunut julkkishäistä saadakseen jutun lehteensä sekä kuvan kanteensa. Lehden puolesta häihin osallistuvat reportteri Mike Connor (Frank Sinatra) ja valokuvaaja Liz Imbrie (Celeste Holm). Alun perin Samantha ei ole kiinnostunut kohtaamaan Dexteria tai Mikea, mutta paljon ehtii tapahtua ennen kuin hän ehtii astella alttaria kohti. Kokonaisuutta säestää energinen, luonteeltaan iloinen ja viihteellinen, tarttuva soundtrack musiikkinumeroinaan sellaiset hitit kuin Who Wants To Be A Millionaire, Well, Did You Evah! ja Now You Has Jazz. Näitä tarjoilevat yleisölle supertähdet Bing Crosby, Frank Sinatra ja Louis Armstrong tehden Skandaalihäistä entistäkin nautittavamman teoksen.

Viimeisessä elokuvassaan Kelly onnistuu tehden vaikuttavan roolisuorituksen. Hän dominoi elokuvan kohtauksia ja hänen esiintymisensä on sekoitus koomista intohimoa sekä tarkoituksellista riemukasta elämäniloa ja energisyyttä. John Patrickin käsikirjoituksessa on juuri oikeanlainen balanssi huumorin, musiikin ja hämmentyneen romanssin välillä. Verrattuna muihin musikaaleihin hienostunut Skandaalihäät erottuu edukseen tehokkaalla rytmityksellään ja sotkuisella henkilökeskeisellä juonellaan. Ohjaaja Charles Walters antaa tähtiensä loistaa ja täyttää elokuvansa rikkauden symboleilla. Massiiviset kartanot, glamouria uhkuvat iltapuvut ja muodikkaat huonekalut ovat Skandaalihäissä jatkuvasti läsnä.

Skandaalihäät saavutti menestystä sikäli, että sai kaksi Oscar-ehdokkuutta ja melkein ansaitsi kolmannenkin. Elokuva oli ehdolla kahdessa musiikin kategoriassa, parhaasta musiikista ja parhaasta laulusta. Alun perin Skandaalihäät huomioitiin parhaan tarinan ehdokkuudella, vaikka elokuva pohjautuikin jo ennalta käytettyyn aiheeseen, nimittäin Cukorin Skandaalihäihin (The Philadelphia Story). Lippuluukuilla Skandaalihäät oli todellinen menestys, koska sen tuotto oli pelkästään Yhdysvalloissa ja Kanadassa yli kahdeksan miljoonan dollarin luokkaa ollen ilmestymisvuotensa 1954 kymmenenneksi menestynein elokuva. Aihe kiinnosti myös myöhemmin, tosin teatterin muodossa, sillä yli 40 vuotta ensi-illan jälkeen vuonna 1998 Skandaalihäät toteutettiin musikaalina Broadwaylla peräti 144 esityksen voimin.

–  Ace Black Movie Blogin ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2.11.2022