LAITURI (1965)

Bryggan
Ohjaaja
Eino Ruutsalo
Henkilöt
Matti Ruohola, Ulla Markkula, Yrjö Tähtelä
Maa
Suomi
Kesto
89 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
alkukuvana Kinescope (FI 1960–1991) * alustus
Ikäraja

Laituri on Ruutsalon neljästä pitkästä näytelmäelokuvasta lähimpänä perinteistä juonielokuvaa. Se on satiirinen kertomus boheemikirjailijan luomisen tuskasta ja ihmissuhdesotkuista. Alkukuvana nähtävä Kinescope jäi Ruutsalon elokuvalliseksi testamentiksi ja kiteytykseksi hänelle keskeisestä teemasta: filmin ja kuvataiteen yhdistämisen loputtomista mahdollisuuksista.

***

Kinescope

Syksyllä 1991 Suomen elokuva-arkisto järjesti Eino Ruutsalon elokuvien retrospektiivin elokuvateatteri Orionissa. Lyhytelokuvasarjaa varten taiteilija halusi tehdä vielä yhden ja viimeisen elokuvansa. Mukaan tarttui niin satunnaisia mainospaloja, kuvia auto-onnettomuuksista, hukkapätkiä elokuvista Hetkiä yössä ja Tuulinen päivä, tilausfilmiä, kineettisiä kokeiluja kuin pelkkää kirkasta filmiäkin.

Ruutsalo ja hänen pitkäaikainen assistenttinsa Anne Laitinen käsittelivät kaiken eteen tulleen kuvaston käsin ruhjoen, leikkaushuoneen lattialle ajaen ja sen päälle tallaten. Lähes koko elokuva etenee tuhoutuneen näköisenä negatiivikuvana. Destruktiivisen testamentin ääniraidalla kuullaan Donnerin, Kurenniemen ja Ruutsalon kollektiivista elektronista tajunnanvirtaa vuodelta 1967.