S.A.S. MALKO (1982)

S.A.S. à San Salvador
Ohjaaja
Raoul Coutard
Henkilöt
Miles O'Keeffe, Raimund Harmstorf, Anton Diffring, Dagmar Lassander
Maa
Ranska/Saksan liittotasavalta
Tekstitys
svensk text
Kesto
93 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
käsikirjoitus: Gerard de Villiers romaanistaan * English version
Ikäraja

Gerard de Villiersin SAS Malko -romaaneissa räväkkä eskapismi sekoittui todellisiin henkilöihin ja ajankohtaisiin jännitteisiin. Kioskikirjailijalla tuntui olevan sisäpiirin tietoa vakoiluoperaatioista. Elokuvadebyytissään CIA:n palkkasoturi ja aatelinen linnanherra Malko (Miles O’Keeffe) jahtaa arkkipiispa Romeron murhaajaa El Salvadorissa. Räiskinnän ohjasi Godardin ja Truffaut’n luottokuvaaja Raoul Coutard.

***

Ranskalainen journalisti, France Soir -sanomalehden ulkomaankirjeenvaihtajana toiminut Gérard de Villiers (1929–2013) ryhtyi 1960-luvulla kirjoittamaan SAS Malko -agenttiromaaneja, joita häneltä ilmestyi yhteensä 200 kappaletta: keskimääräinen tekemisen tahti oli neljä romaania per vuosi. SAS on lyhenne sanoista ”Son Altesse sérénissime”. Hänen korkeutensa Malko Linge on itävaltalainen ruhtinas ja kovapalkkainen freelance-agentti, joka tekee keikkoja läntisille tiedustelupalveluille saadakseen varoja linnansa kunnossapitoon.

SAS Malko -tarinat ovat pohjimmiltaan uutistoimittajan irrottelua. Kioskikirjailijana de Villiersin ei tarvinnut piitata faktoista. Toisaalta hän saattoi avata lukijoilleen oletettuja ja huhuttuja ajankohtaisia kuvioita, jotka eivät olisi ylittäneet valtamedian uutiskynnystä. Tavaramerkeiksi muodostuivat uskalletut seksikohtaukset sekä ulkopolitiikan tosielämän toimijoiden sekoittaminen värikkääseen fiktioon. Pulp-vaihtoehtotodellisuus heijasteli ja joskus ennusti oikeita uutistapahtumia. Egyptin presidentti Anwar Sadat murhattiin ensin Malko-henkilönä ja sitten oikeasti. Ajan hermolla pysynyt de Villiers antoi ymmärtää, että sai kirjoihinsa tuoretta sisäpiirin vakoilutietoa Malkoa fanittaneilta tiedustelupalveluiden virkailijoilta ja muilta nimettöminä pysytelleiltä sisäpiirin lähteiltä.

Pokkariformaatissa julkaistun kirjasarjan suosio oli suurimmillaan 1980-luvulla, jolloin useimmat Malko-suomennokset ilmestyivät. Markkinoille ilmaantui myös de Villiersin käsikirjoittama elokuvaversio. Rahoittajiin kuului länsisaksalaisen studiosysteemin veteraani Artur Brauner. Ohjaajana toimi Ranskan uuden aallon klassikoiden kuvaajana tunnettu Raoul Coutard. S.A.S. à San Salvador sijoittuu sisällissodan runtelemaan San Salvadoriin, lähtökohtanaan arkkipiispa Oscar Romeron surma, jota myöhemmin käsiteltiin Hollywood-draamoissa Salvador ja Romero.

Malkon esittäjä Miles O’Keeffe oli 1980-luvun populaarielokuvan tähdenlento. Amerikkalaiskomistus oli jykevän kehonsa ansiosta valittu Tarzan apinamiehen nimirooliin ilman aiempaa näyttelijäkokemusta. O’Keeffen lihaksikkuus korostui myös agenttielokuvassa ja sen mainosjulisteessa, jossa Malkon paidaton pullistelu ja asialliset suorat housut muodostavat hämmentävän smart casual -yhdistelmän. Tähtikaartin muut nimet Dagmar Lassander, Raimund Harmstorf, Anton Diffring ja Sybil Danning ovat eurooppalaisen populaarielokuvan kulttihahmoja, jollainen O’Keeffestäkin tuli.

S.A.S. à San Salvador ei varsinaisesti käynnistänyt Malko-elokuvasarjaa, mutta kymmenisen vuotta myöhemmin sitä seurasi toinen Malko-elokuva Eye of the Widow. Pääosassa nähtiin nyt Richard Young, ja ohjauksesta vastasi John Wayne -westerneistä ja Villihanhista tunnettu konkari Andrew V. McLaglen. Kumpikin Malko jäi ohjaajansa viimeiseksi elokuvaksi.

– Lauri Lehtinen 23.1.2024