EVIL DEAD – KAUHUN RIIVAAMAT (1981)

The Evil Dead
Ohjaaja
Sam Raimi
Henkilöt
Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Betsy Baker
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
85 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Metsämökillä lomaileva nuorisojoukko erehtyy herättämään muinaisia sumerilaisia piruja. Parikymppisten amatöörien tekemä riivaajapainajainen oli VHS-vuosien kauhun nuorekas, törkeän innovatiivinen menestystarina. Sam Raimin pikkurahalla tekemät ihmeet avasivat portit Hollywoodiin ja kesympiin jatko-osiin.

***

Sam Raimin ohjaama ja käsikirjoittama Evil Dead on kiistatta yksi kaikkien aikojen kulttielokuvista. Sen maine on Suomessakin merkittävä, eikä vähiten siksi, että ilmestyessään se joutui vuosiksi sensuurin kynsiin ja ilmestyi lopulta videotorsona nimellä Kauhun riivaamat. Elokuva pääsi leikkaamattomana ja uudelleen ristittynä teatterilevitykseen vasta uuden lain myötä vuonna 2003.

Opiskellessaan Michiganin yliopistossa Raimi alkoi kiinnostua elokuvien tekemisestä ja ohjasi opiskeluajan huonetovereidensa kanssa lyhytelokuvan, Within the Woods (1978), joka on eräänlainen esiosa Evil Deadille. Itse elokuvan tarina on yksinkertaisen pelkistetty. Viisi nuorta matkaa maaseudun korvessa sijaitsevalle mökille ja jo menomatkalla heillä on ongelmia auton ja paikallisten punaniskojen kanssa. Päästyään perille he asettuvat aloilleen ja tutkivat taloa. Viisikko löytää talon kellarista joukon erilaisia tavaroita: haulikon, vanhan kirjan ja kasettinauhurin. Nuoret kuuntelevat nauhurista löytyvän nauhan ja lukevat ihmisnahalla päällystettyä pahaenteistä kuolleiden kirjaa. Pian he joutuvat heitä ympäröivän metsän demonien ahdistamiksi.

Kuten useat yhdysvaltalaiset 1960- ja 70-lukujen maineikkaimmat kauhuelokuvat, George A. Romeron Night of the Living Dead (1968), Tobe Hooperin The Texas Chainsaw Massacre (1974) sekä John Carpenterin Halloween (1979), myös Sam Raimin Evil Dead valmistui kengännauhabudjetilla. Valtaosa minimalistisesta budjetista kului mielikuvitusrikkaisiin erikoistehosteisiin ja rajuun maskeeraukseen. Elokuvan vahva, painostavuudessaan ikimuistoinen tunnelma, on sen suurin vahvuus. Tim Philon luova kameratyöskentely ja Edna Ruth Paulin väkevä leikkaus ovat kokonaisuuden olennaisimpia osasia. Poikkeuksellisen kekseliäs kameran käyttö sai erityisesti kauhuelokuvan piirissä mittavan joukon jäljittelijöitä. Muistettavimpana visuaalisena tehokeinona elokuva esitteli erittäin matalalta kulmasta kuvatun otoksen, leikkisästi ”Sam-Ram-a-Camiksi” nimetyn tyylin, joka loi katsojalle kuvallisen illuusion siitä, että hän katsoo uhriaan pahan voiman silmien kautta.

Evil Dead on myös viittausten ja lainausten aarreaitta, kuriositeettina mainittakoon muun muassa Raimin ja ohjaaja Wes Cravenin keskenäinen kilpailu, jonka tuloksena Cravenin ohjaaman The Hills Have Eyes -elokuvan juliste löytyy mökin kellarista ja repeytyy kahtia.

Raimi jatkoi aiheen parissa vielä kahden jatko-osan verran, joista Evil Dead II (1987) on humoristinen, suuremman budjetin uudelleenfilmatisointi ensimmäisestä ja kolmasosa Army of Darkness (1993) taas yliampuvalla komiikalla höystetty fantasia-seikkailu.

– Otto Suuronen 10.7.2008